Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши отказа да коментира трябва или не трябва да има специализирано правосъдие в България. Това е един от основните политически дебати в нашата страна. Кьовеши заяви, че това е вътрешен въпрос и че в страните от ЕС има различни практики.

От сряда започва новата процедура, по която в европейската прокуратура да бъдат назначени още шестима български прокурори. Това обяви на пресконференция Кьовеши, която е на двудневно посещение в България. Тя добави, че започва нова процедура, която няма дефиниран краен срок. И отсече, че всички европейски прокурори са напълно независими и ще обяви публично всеки опит за натиск върху тях.

Процедурата се налага след като от предложените 10 български прокурори екипът на Кьовеши одобри едва четирима. България трябва да предложи нови кандидати, които да отговорят на изискванията.

Кьовеши призова българските граждани, които имат сигнали за корупция или нарушения, които са в компетентността на европейската прокуратура, да подават сигнали на сайта на институцията. Това може да става и на български език.

"Няма да се намесваме, а ще сътрудничим с националните прокуратури", обяви тя в отговор на въпрос дали ще се меси в работата им.

Европейската прокуратура се занимава със злоупотреби с европейски средства над 10 млн. евро. В този обсег попадат случаи на пране на пари, корупция, организирана престъпност.

Кьовеши специално се обърна към българите с думите:

"Европейската прокуратура не е чуждестранна институция. Това е институция, която служи в интерес на европейските граждани. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие!"

И допълни:

"Срещнах се с министъра на правосъдието, с главния прокурор и с представители на Висшия съдебен съвет. Проведохме открити и конструктивни разговори. Имаме нужда от опитни, дръзки и смели прокурори и не се съмнявам, че ще успеем да подберем подходящите кандидати".

Кьовеши допълни, че за ефективността на европейската прокуратура ще се съди по случаите, приключили с решения от съда, а не по броя на повдигнатите обвинения. Тя добави, че не обещава присъди за 1 или 2 години.

"Нямам краен срок, в който да обещая конкретни резултати, но нямам съмнение, че такива ще има", подчерта Лаура Кьовеши.

Тя многократно отклони въпросите на журналисти за конкретни случаи на корупция или злоупотреба с евросредства. Подчерта, че делата в европейската прокуратура се разпределят на случаен принцип, а за постъпилите до момента сигнали от България каза, че все още не са прегледани в детайли, че да може да им даде оценка.

"Има много държави, в които с години въобще не се повдигат дела за корупция по високите етажи. Това не е необичайно", отбеляза тя.