Протестиращи скандираха пред Дома на Европа в София "Гешев, демисие" ("Гешев, оставка" на румънски). Това се случи малко преди брифинга на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в сградата на представителството.

Чуваха се и познатите скандирания като "Гешев е мафия". Протестът е сравнително малоброен, но добре озвучен.

Кьовеши е  на посещение у нас, като вчера се срещна  с главния прокурор Иван Гешев, както и с правосъдния министър Янаки Стоилов. Днес тя имаше среща и с делегираните от България европейски прокурори.

България е първата страна, която Кьовеши посещава след старта на европейската прокуратура.

Гледайте брифинга с участието на Лаура Кьовеши на живо в Клуб Z.

 

 

Кьовеши се срещна днес и с прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. На срещата присъстваха главния прокурор Иван Гешев и всички членове на лолегията. Кьовеши бе придружена от Теодора Георгиева - българският представител в Европейската прокуратура, Милан Ярон - изпълняващ длъжността ръководител на сектор "Стратегия и изпълнение" и Тине Холевоет - говорител на Европейската прокуратура.

От ВСС съобщиха, че на срещата са били обсъдени въпроси, във връзка с бъдещото функциониране на Европейската прокуратура, която започна своята работа на 1 юни 2021 г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е пожелала успех на Кьовеши, като и двете страни категорично са се ангажирали заедно да продължат сътрудничеството и конструктивния диалог в интерес на гражданите.