УЕФА разпореди на Украйна да смени екипите за започващото днес Европейско. На представените преди дни фланелки е изобразена картата на страната с Крим в нея, както и надписите "Слава на Украйна" и "Слава на героите". Русия подаде жалба в Нион, а ходът на украинците предизвика гневни политически коментари в Москва.

Картата с Крим обаче остава - УЕФА не вижда проблем в това.

Лозунгите са определени като "политически" и поради тази причина трябва да отпаднат, посочва Европейската футболна асоциация. Те били и неподходящи в комбинация с картата.

Русия анексира Крим през 2014 г. Въпросните лозунги започнаха да се скандират именно тогава. 

Екипите бяха представени от президента на Футболната асоциация на страната Андрий Павелко и селекционера Андрий Шевченко. Босът заяви, че с тези символи екипите ще дават сила на отбор.

"Факт е, че фланелките на националния отбор на Украйна не са като другите, заяви президентът Володимир Зеленски в инстаграм. - Те шокират. В тях има много важни символи, които обединяват украинския народ."

В същото време руски политици, както и говорителката на външно министерство Мария Захарова, нарекоха лозунгите "фашистки" и "провокативни", поискаха намеса на УЕФА. Писмото бе пратено от Руската футболна федерация.

Русия играе с Белгия в събота, а на следващия ден Украйна се противопоставя на Нидерландия.