Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС реши да се откаже от възможността да купи 100 милиона дози от ваксината на американската компания „Джонсън и Джонсън“ срещу COVID-19.

Брюксел обмисля също да дари 100 милиона дози, ако бъдат поръчани, заявиха европейски служители, цитирани от Ройтерс.

Обсъжданията свидетелстват за намаляване на доверието към еднодозовата ваксина, отбелязва агенцията. Препаратът първоначално бе изтъкван като важен за успешната ваксинация в Европа, но впоследствие до голяма степен отиде на по-заден план след проблеми с безопасността и доставките.

В края на март ЕС е оставил да изтече срокът за поръчка на 100 милиона допълнителни дози, казаха трима европейски служители, запознати с договорите с производителите на ваксини. Така те разкриват поверителна клауза от споразумението с „Джонсън и Джонсън“, която не е била оповестявана досега.

Съгласно договора ЕС е поръчал 200 милиона дози от ваксината и е имал възможности да купи още толкова на два отделни транша.

Срокът за втората възможност за останалите 100 милиона дози изтича в края на юни. Още не е взето решение дали тя да бъде упражнена.

Говорител на Европейската комисия отказа да коментира въпроса а Ройтерс.

Роля за рещението може да са изиграли снабдителните проблеми на компанията.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.