Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дания обяви днес последните етапи от плана си за отмяна на ограниченията заради новия коронавирус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Задължителното носене на маски отпада почти напълно, на европейското първенство по футбол ще се допуска повече публика, а работното време на баровете и ресторантите се удължава до полунощ. Планът предвижда от 1 октомври окончателно да отпаднат ограниченията и здравните пропуски "коронапас", необходими сега за извършване на определени дейности.

Ще можем да вършим всичко, което пропускахме, защото имаме сериозен контрол върху епидемията, подчерта на пресконференция датският министър на здравеопазването Магнус Хойнике.

Считано от 14 юни, с изключение на обществения транспорт, в някои случаи маските вече няма да бъдат задължителни. Задължението за носенето им трябва да отпадне изцяло от 1 септември.

От 11 юни баровете и ресторантите ще затварят в полунощ, а не в 23 ч., както е сега.

Нощните клубове ще могат да отворят отново на 1 септември, но посетителите ще трябва да представят коронапас до 1 октомври.

От тази дата здравният пропуск, който удостоверява отрицателен тест или придобит имунитет, ще отпадне. След 1 август той вече няма да се изисква в музеите, киносалоните и театрите, а в баровете и ресторантите - от 1 септември.

Увеличава се и разрешеният брой публика на масови прояви - до 10 000 души на състезания и изложби.

Разпоредбите предвиждат също разрешение за до 25 000 зрители на четирите мача от Евро-2020, които ще се играят в Копенхаген, при максимум 16 000 досега.

Поради липса на време тази мярка няма да може да бъде приложена за първия двубой Дания-Финландия, който е в събота, предупреди обаче европейската футболна асоциация УЕФА.

Сравнително пощадено от пандемията, скандинавското кралство в момента има само 122 хоспитализирани пациенти с коронавирус - най-малкият брой от октомври.

Една четвърт от 5,8-милионното население на Дания са напълно ваксинирани, а 42,7 процента са получили първа доза ваксина.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.