Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сваляне на маските, но не на всички закрити публични места и при доста мъгляви условия обявиха от здравното министерство. За целта в понеделник или вторник ще бъде издадена заповед, обяви на брифинг заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Мярката се предприема като опит за стимулиране на ваксинирането.

"Oбмисляме падане на маските в зали за спорт, фитнеси, фризьорски салони, малки търговски обекти за работещите в тях, малки трудови колективи от не повече от 5-7 човека. Всички в тях трябва да са имунизирани", заяви Златанов.

От думите му стана ясно, че маски ще се носят в големите търговски обекти, административните сгради, градският транспорт, както и навсякъде, където не може да се спазва дистанция от 1,5 метра между двама души.

"Животът е много шарен и едва ли ще можем да отговорим на всеки конкретен случай", допълни.

Затова на РЗИ-тата щяло да бъде дадено право да решават в по-специфични случаи.

Мотивът за облекчаването на една от основните мерки за предпазване от COVID-19 е заболеваемостта под 50 на 100 хил. души - около 43 на 100 хил. , посочи зам.-министърът. 

България вече била на 23-о място от 30 страни по заболеваемост в ЕС и Европейското икономическо пространство.

Летните жеги също били взети предвид.

"Стъпката е внимателно премислена", твърди Златанов. Рисковете щели да са минимални.

При големи струпвания на хора на открито маските не се премахват. Няма промяна и в правилата за дистанция в зали и т. н.

В малките заведения персоналът също ще е без маски, ако е имунизиран, се разбра от думите на Златанов.

"Смятам, че трябва да стимулираме процеса на ваксинация" - обяви още един от мотивите той.

Зам.-министърът обясни, че се мисли за мерки, които да дават и други предимства на хората, които са имунизирани. Към подобен вариант премина Гърция. Той обаче не даде контретни примери.

А как ще доказваме, че можем да сме без маска? - с COVID сертификат. За  Златанов нямало проблем да носим със себе си хартийката.

Проблем обаче има с онези хиляди българи, които не могат да извадят сертификат, въпреки че са преболедували, както и защото коронавирусът е доказан с антигенен, а не с PCR тест.

Ключови думи

Коментари

i l's picture
i l
ivanll

.

Тези ограничения бяха само на хартия от мнооооого време ...

Не се подчинявам!

Не се подчинявам на това правителство! Ваксиниран съм, имам сертификат, но ще нося маска в затворени пространства! Защото българинът е недисциплиниран, и ВСИЧКИ неваксинирани веднага ще махнат маските!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.