Г-7, НАТО, ЕС, после Владимир Путин - американският президент Джо Байдън отлита в сряда за Европа с афиширана двойна цел: да ободри съюзниците и да отправи предупреждение към Русия, пише днес в кореспонденция от Вашингтон Франс прес.

Символиката е силна: при първото си посещение в чужбина 78-годишният 46-и президент на САЩ демонстрира уважение към трансатлантическите връзки, подложени на тежко изпитание при управлението на Тръмп.

"Пътуването ми до Европа е сгоден случай Америка да мобилизира демократите от цял свят", написа той, позиционирайки се като основен играч в подход, който представя като идеологическа схватка с "автокрациите" начело с Китай.

От самото си идване в Белия дом той изтъква, че САЩ се връщат към мултилатерализма, решени да играят ключова роля в процесите - от борбата с пандемията от КОВИД-19 до тази срещу климатичните промени.

Но освен неподправеното облекчение след трусовете и нападките от времето на Тръмп, сред европейците се усеща и известно нетърпение.

По думите на Бенджамин Хадад от аналитичния център Атлантически съвет, въпреки видимо по-конструктивния тон се усеща известно "разочарование".

"Много се говори за "America is back", налице е позитивна риторика, но сега вече трябва да се мине към действия", обяснява той пред АФП.

Разпределението на американски ваксини сред други страни според мнозина е твърде закъсняло. Недоволство предизвика липсата на реципрочност от страна на Вашингтон след решението на Европейския съюз да отвори отново вратите си за пътници от САЩ. Европейските столици не харесаха и начина, по който бе обявено изтеглянето от Афганистан - на практика без предварителни консултации.

Ситуацията е предизвикана от конюнктурни моменти, свързани с приоритетите в началото на президентския мандат. Но има и по-дълбоки причини.

"Всъщност Европа днес е доста по-далеч от центъра на американската външна политика, отколкото преди 20-30 години", припомня френският изследовател.

"Съмненията" на съюзниците

Впрочем управлението на темпераментния милиардер, нарекъл между другото НАТО "отживелица", е оставило следа.

"Съюзниците още имат съмнения и не са забравили силите, поставили Тръмп на власт през 2016 г.", обяснява американският дипломат Александър Вършбоу, някога вторият по важност човек в Атлантическия съюз.

Очакван в сряда в Корнуол, Югозападна Англия, Джо Байдън ще участва там в среща на върха на Г-7 (Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания) след разговор на четири очи с британския премиер Борис Джонсън.

В неделя, придружен от първата дама Джил Байдън, той ще посети кралица Елизабет Втора в замъка Уиндзор.

Така през 69-те си години на трона британската владетелка ще е имала срещи с всичките американски президенти по време на мандата им с изключение на Линдън Б. Джонсън.

След това Байдън ще отпътува на борда на "Еър форс уан" за Брюксел (където предстои лидерски форум на НАТО, после среща на върха ЕС/САЩ) и ще приключи осемдневното си пътешествие в Женева, където му предстои силно очакван разговор с Владимир Путин.

Украйна, Беларус, съдбата на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални, кибератаки - очертават се остри и трудни дискусии.

Белият дом, който редува предупрежденията с помирителни послания, подчертава, че има скромни очаквания. Ето единствената заявена цел: двустранните отношения да станат "стабилни и предсказуеми".

Споменът за Хелзинки

Президентската канцелария в САЩ анонсира много малко подробности за хода на бъдещата среща на четири очи - посочи само, че не се предвижда обща пресконференция на двамата участници.

Всички във Вашингтон още помнят разговора между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки през юли 2018 г.

По странен начин, възмутил дори собствения му лагер, темпераментният президент създаде впечатление, че повече се вслушва в думите на бившия силен човек от КГБ, отколкото в единодушните заключения на американските разузнавания за руска намеса в президентската кампания от 2016 г.

Екипът на Байдън уверява, че този път тонът ще е съвсем различен.

"Не гледаме на срещата с руския президент като на награда за него", подчертава Джейк Съливан, съветник по националната сигурност. Основната цел на тази среща на върха е "да погледнем президента Путин в очите и да му кажем: ето какво очакват САЩ".

"Диалогът с Русия не е признак на слабост", отсече генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата си в понеделник в Овалния кабинет с американския президент.

Последва грижливо режисирана постановка - два дни преди да напусне Вашингтон, Джо Байдън покани украинския си колега Володимир Зеленски да го посети през лятото в Белия дом.

За град Женева срещата ще има специфичен привкус: през 1985 г. там разговаряха американският президент Роналд Рейгън и съветският лидер Михаил Горбачов