Европейският парламент настоява за временно премахване на защитата на правата върху интелектуалната собственост за ваксините срещу COVID-19.

По този начин ще бъде ускорено разпространението на ваксините в световен мащаб.

Това се казва в резолюция, приета от евродепутатите с 355 гласа „за“, 263 „против“ и 71 „въздържал се“.

За Европейската комисия обаче товй не е най-сполучливата стъпка.

Парламентът предлага започване на преговори за временно освобождаване от прилагането на Споразумението ТРИПС на Световната търговска организация (СТО) за патентите. Целта е подобряване на глобалния достъп до лекарствени продукти, свързани с COVID-19, и преодоляване на световните производствени ограничения и недостига на доставки.

Доброволното лицензиране (когато разработчикът на ваксината решава на кого и при какви условия може да бъде лицензиран патентът, за да се даде възможност за производство), трансферът на ноу-хау и технологии към държави с производства на ваксини са най-важният начин за увеличаване на мащаба и ускоряване на световното производство в дългосрочен план.

За да се справи с пречките пред производството, Парламентът призовава ЕС бързо да премахне пречките пред износа и да замени своя собствен механизъм за износ с изисквания за прозрачност на износа. САЩ и Великобритания от своя страна трябва незабавно да премахнат забраната за износ на ваксини и суровини.

Необходими са 11 милиарда дози за имунизиране на 70 на сто от населението на света, изтъкват депутатите. Засега обаче е произведена само малка част от това количество.

Производство на ваксини в Африка

Тъй като по-голямата част от 1,6 милиарда дози ваксини, поставени досега, са отишли в индустриализирани държави произвеждащи ваксини, а само 0,3 на сто - в 29-те най-бедни държави, ЕС трябва да подкрепи производството в Африка.

Друго важно средство за осигуряване на ваксини за икономики с ниски доходи е глобалният механизъм за разпространение на ваксини COVAX, към който ЕП насърчава да се правят вноски.

Прозрачност за ваксините от следващо поколение

Европейският парламент изисква бъдещите предварителни споразумения за закупуване да бъдат оповестени в пълен размер. Това важи с особена сила за ваксините от следващо поколение. Тези договори трябва да включват изисквания за прозрачност за доставчиците.

Комисията: Това не е най-добрият отговор

Европейската комисия смята, че премахването на патента върху ваксините не е най-добрият отговор в момента на недостига им в световен мащаб.

Това заяви днес говорителят на ЕК Мириам Гарсия Фере. Тя припомни, че Комисията е дала алтернативни предложения на СТО в тази насока, а именно страните производителки също да изнасят ваксини като членките на ЕС.

Левицата - „за“, десните - „против“

Прави впечатление, че резолюцията на Европейския парламент бе приета само с два гласа над абсолютното мнозинство.

Премахването на патентите бе подкрепена от левицата, а десницата се противопостави. При либералите положението е почти поравно, с лек превес на привържениците на мярката. При консерваторите е обратното – малко повече са за отмяна на изискванията.

Това показват резултатите от поименното гласуване.

Само петимата български евродепутати от БСП подкрепиха свалянето на патентите 11 представители от Европейската народна партия (ЕНП), „Обнови Европа“ (ОЕ) и Европейските консерватори и реформисти) бяха против. Ева Майдел (ЕНП) не участва във вота.