Европейската комидия допуска възможността патентите върху ваксините срещу COVID-19 да бъдат свалени.

Това стана ясно от думите на нейния изпълнителен зам.-председател Валдис Домбровскис. Той говори на дебат в Европейския парламент, посветен на темата.

„Първо, пандемията е обстоятелство от извънреден национален характер и по тази причина задължението да се преговоря с тези, които държат правата, може да бъде премахнато.

Второ, когато задължителното лицензиране бъде дадено на производител, готов да предостави ваксини на фабрична цена, това трябва да бъде съпроводено с възнаграждение за този, който държи правата, без да се включва печалба.

Трето, задължителният лиценз би могъл да покрива износа за страни, на които липсва производствен капацитет, включително чрез механизма КОВАКС“, каза той в пленарната зала.

Комисията е готова да обсъди с г-жа Нгози Оконджо Ивеала – генералния директор на Световната търговска организация (СТО) о каква степен временното премахване на патентите върху ваксините ще доведе до намаляване на техния недостиг по света.


 

Първи предложение за омяна на патентите направи американският президент Джо Байдън. На Европа й е необходима повече информация за идеята на САЩ, каза Аутушу Сантуш Силва – външен министър на Португалия, която в момента е председател на Съвета на ЕС.

Според него ЕС е готов да да застане зад декларация, препотвърждаваща гъвкавостта на споразумението за ТРИПС - свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост.

 

В последвалия дебат политическите групи в ЕП бяха разделени по въпроса точно поравно. Европейската народна партия (ЕНП), либералите от „Обнови Европа“, крайно дясната група „Идентичност и демокрация (ИД) и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) бяха против премахването на патентите. Докато социалистите, „зелените“, крайната левица и независимите се обявиха в подкрепа на вдигането им, като изтъкнаха, че така ще се помогне на развиващите се и слабо развитите страни.

Едни отнемат собственост. Други пазят фармацевтични монополи

Споровете бяха съпроводени във взаимни обвинения, вариращи от стремеж към отнемане на собственост до желание до пренебрежение към живота на хората в името на запазването на монополите на големите фармацевтични компании.

„Трябва да се работи по-бързо, а не само да мислим за отказ от патентите. Това изисква усилия и правителствата и индустрията трябва също да се погрижат“, заяви нидерландкската евродепутатка Естер де Ланге от ЕНП.

Тя бе категорична, че при тази криза не може да се говори за обичайния начин на действие. 

Испанката Ираче Гарсия, оглавяваща групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) настоя за гарантиране на временното замразяване на действието на патентите.

„Разбираме ролята на интелектуалната собственост. Тя е двигател на прогреса. Но изключителните обстоятелства, които ни налага пандемията, изискват извънредни решения. Не можем да бъдем на страната на фармацевтичните монополи. Така ще позволим да умрат повече хора, отколкото биха могли да бъдат спасени“, заяви тя.

Гарсия смята, че трябва да се инвестира в интелектуалната собственост. А освен да бъдат замразени патенти, ЕС трябва да насърчава насърчава договори за доброволно лицензиране на производители.

„Споразуменията за интелектуалната собственост трябва да бъдат адаптирани така, че да отговарят на реалността“, заключи Ираче Гарсия.

Тя сподели, че навремето 41 фармацевтични фирми искали да попречат на Южна Африка да се сдобие с евтини лекарства в разгара на епидемията от СПИН. Не трябва сега такова нещо да бъде допускано отново.

Накрая Гарсия призова колегите си с неолиберален уклон да го изоставят и да помислят за здравето на всички граждани на континента.

Предложението на Джо Байдън не е решение, смята румънецът Дачиан Чолош, оглавяващ групата на либералите.

„Освобождаването от патент е дълга и сложна процедура. Тя трябва да бъде съчетана със списък на съставките на ваксините, съответната страна да разполага с въможности за изработването на тези ваксини. Решението според мен е свързано с незабавен износ на ваксини, произодство на ваксини за чужбина. Американците могат да положат това усилие“, изтъкна той.

Чолош смята, че трябва да се помисли и за дерогации в договорите на СТО. Мотивът му бе, че със сигурност тази здравна криза няма да бъде последната.

САЩ трябва да прекратят незабавно забраната за износа на ваксини, е мнението на крайно десния австрийски евродепутат Роман Хайдер.

Той също така е убеден, че патентите са от полза за обществото. Съмнително е, че ако те бъдат отменени, развиващите се страни ще бъдат в състояние да произведат повече и по-висококачествени ваксини.

Хайдер заяви:

„Тогава какво стои зад това искане, с което категорично излиза левицата? Вероятно иска пак да урони идеята за собствеността, сега интелектуалната. Сега се нуждаем от повече лицензи от страна на производителите, а не от отчуждаване на собствеността.“

"Нееднакво равни пред смъртта"

Филип Ламбер – съпредседател на групата „Зелени“/Европейски свободен алианс (ЕСА) сподели, че не разпознава себе си като част от блокиращата падането на патентите Европа.

„Пак се оказваме нееднакво равни пред смъртта. Сега милиони са лишени от ваксини, защото са се родили на неправилното място. Освобождаването от патент ще ни помогне бързо да произведем ваксини. Ние трябва да затичаме чов достойнство“, посочи белгийският евродепутат.

Той посочи, че фармацевтичният отрасъл изобщо не страда от пандемията. А компаниите „Джонсън и Джонсън“ и „АстраЗенека“ си разпределили 26 милиарда долара дивиденти за акционерите.

Французойката Манон Обри – лидер на групата на „Левите“, обвини предсетдетеля на Комисията Урсула хон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел, че не зса в залата, защото се крият от срам заради безсилието си и наложените на гражданите безпрецедентни ограничения.

А най-бедните така и не били ваксинирани, макар препаратите да се били произведени с държавни и обществени средства.

Подобно на Фидел Кастро, Обри се зарече да се бори докрай за свалянето на патентите, ако ще да остане сама в Парламента. (Кастро се бе зарекъл, че дори да остане сам в Куба, пак ще строи социализъм – б.р.)

Евродепутатката обвини здравните власти във в цяла Европа, че в стремежа си на всяка цена да спасят монопола на фармацевтичната индустрия в богатите страни била загубена цяла година.

„Не може здравето да се третира като пазарна стока. Трябва да ви е срам, г-н Мишел, г-жо Фон дер Лайен, г-жо Меркел, г-н Макрон, че защитавате фармацевтичната индустрия срещу общественото благо“, завърши Манон Обри.