"Една земя ни е родила, една земя ни храни, утешава и развива. Една земя не създава проблеми, ако ние я обгрижваме заедно. Нека да й се доверим. Земята ни е по-древна и по-мъдра от всички нас, които използваме благата й".

Това каза пред "Фокус" евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, цитирайки думи на почетния председател на партията Ахмед Доган. Коментарът му бе по повод общественото напрежение, възникнало след посещението на делегация на ДПС в Турция и появилите се твърдения, че председателят на партията Мустафа Карадайъ е казал, че родината му е Турция.

"Моля ви се да не насаждате този мит за пета колона, защото няма по-пробългарска политическа сила от ДПС. Ние сме като политическа сила заклети към България. Това е и политиката на ДПС през последните повече от 30 години. Трябва ли всяко едно изречение да започва със задължителното "Ние сме пробългарска национално отговорна политическа сила, която е част от европейското политическо пространство". Трябва ли да напомням, че точно членовете и симпатизантите на ДПС, бидейки прокудени от комунистическия режим, останаха верни на България, независимо къде се намират", заяви Кючюк.

Той разказа подробности и от самата среща, на която бе направено изявлението на Карадайъ.

"Срещата се проведе при председателя на турското народно събрание, на Меджлиса на Република Турция, който има корени в днешна Република Северна Македония, той е от Гевгели, като каза, че знае какви са проблемите на Балканите, знае какви са и решенията на сложните въпроси, които стоят пред държавите от региона. В един такъв дух на приятелски разговор започна и нашата среща с него. И нека да ви кажа, че председателят на ДПС не е казвал, че нашата родина е Република Турция. Аnavatanımız се използва в Република Турция, буквално преведено означава "прародина". каза Кючюк.

И допълни:

"Ние също сме имали обща история, ние също сме имали история с Османската империя, но сме останали в Република България. И затова нашата родина е Република България. Нека да го направим това съществено разграничение. И няма някой да ни казва да се заклеваме в България. Ние сме заклети. Ахмет Доган ни е заклел преди 30 години като политически субект за Конституцията и за земята на Република България".

Кючюк изтъкна, че когато един гражданин на днешна Украйна или Молдова казва "Родината майка", разбирайки под това България, това не е повод за "отричане и тежко дамгосване".

Кючюк разказа и за срещата на делегацията на ДПС с Реджеп Ердоган.

"Както с него, така и с всички политически лидери разговаряхме за добросъседските отношения, за това, че сме част от НАТО, за това, че Турция има взаимоотношения с Европейския съюз. Има какво да си кажем много по тези въпроси. За енергийната свързаност, за дигиталната свързаност, за глобалните предизвикателства, засягащи сигурността и екологичните катастрофи, които не признават граници. Това са теми, с които ДПС се е ангажирала във времето, ние имаме своята експертиза, доказана експертиза и може да участваме активно в такъв тип разговори. Това е добрата новина. Добрата новина е за България, не само за ДПС. Не е лесно да бъдеш приет на такова ниво. Ние не сме държава, ние сме просто една политическа сила", каза Кючюк.

Той допълни, че визитата е започнала с отдаване на почит на "създателя на модерната турска република Мустафа Кемал Ататюрк.

"Който, забележете, е казал: "На нас ни е нужен един приятелски народ на Балканите. А българският народ географски, политически, икономически най-добре отговаря на нашите нужди. Едно приятелство между двата народа ще направи и нас, и всички посилни и независими", каза Кючюк.

Междувременно Анадолската агенция, от чиято информация започна напрежението, публикува материал, в който обясни, че думите на Карадайъ са преведени неправилно. В материала се обяснява, че поради смесване на турските понятия за родина и прародина (т.нар майка родина) се стигнало до объркване не само в медиите, но и по високите етажи на държавата Според държавната информационна агенция на южната ни съседка целият скандал е бил използван "от черната пропаганда на расистките и ултранационалистически партии преди предстоящите парламентарни избори".