Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Румънският документален филм „Колектив“ на режисьора Александър Нанау е лауреатът на наградата LUX на публиката за 2021 г., връчвана от Европейския парламент.

Призът бе връчен лично от председателя на ЕП Давид Сасоли на церемония в Страсбург.

Нанау, който е режисьор и продуцент на творбата, прие наградата, като отдаде почит на жертвите и семействата, засегнати от разказаната във филма трагедия, както и на независимите журналисти, провели разследвания.

„Искаме да се борим с корупцията в Европа и искаме независима преса“, заяви той.

След което се обърна към евродепутатите.

„Обществата не се развиват, ако липсва култура, образование и независима преса. Ваш дълг е да подкрепите гражданите, да регламентирате средствата за култура и образование и да защитите журналистиката.“

Крайният победител бе определен на базата на осреднените оценки, дадени от публиката и от евродепутатите. Двете групи имаха равна тежест от по 50 на сто.

Победителят

Документалният филм „Колектив“ е наречен на нощен клуб в Букурещ, където през 2015 г. пожар взема живота на 27 души и води до наранявания на още 180 души. Екип от журналисти разследва последвалата смърт на 37 души, постъпили в болници с изгаряния, които не са били смятани за критични. Те разкриват корупция и нарушения, причиняващи смърт, и показват смелостта и решимостта на хора, които се борят срещу системата.

Трагедията предизвика големи антиправителствени протести в Румъния. Те доведоха до оставката на премиера Виктор Понта.

„Колектив“ беше номиниран за Оскар за най-добър международен филм и за най-добър документален филм за 2021 г.

Другите два филма, които се състезаваха за наградата, бяха „Още по едно“ на датчанина Томас Винтерберг и „Тяло Христово“ на поляка Ян Комаса.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.