„Защо нашите американски партньори успяват да констатират това, което Европейската комисия трябваше да направи  отдавна?“

С този въпрос българската евродепутатка от БСП и групата на социалистите се обърна къз колегите си в Европейския парламент.

Тя говори по време на дебат за състоянието на върховенството на закона в ЕС и прилагането на механизма за обвързването му с отпускането на европейски средства.

Йончева имаше предвид наложените миналата седмица от САЩ санкции срещу шестима българи за корупция по „Глобалния закон "Магнитски“.

В залата прозвуча призивът самата Комисия да бъде дадена на Съда на ЕС, тъй като не си върши работата по отношение на незачитането на върховенството на закона в някои страни членки. Нападки бяха отправени и към присъстващия на дебата еврокомисар по бюджета Йоханес Хан.

„ЕК не намери начин да започне прилагането на този исторически регламент. Г-н комисар, аз не искам, да се задейства наказателна процедура срещу Комисията. Но това решение е без алтернатива. Години наред водим дебати. А през това време върховенството на закона рухна в Унгария, Полша, България, Словения. Колко дълъг трябва да стане списъкът, за да започнете да прилагате закона с цялата му тежест?“, обърна се Йончева към Хан.

Тя все пак вярва, че Брюксел намери решителност, за да изведе битката  на качествено ново ниво.

„И ако не може, ние ще дадем нужния тласък пред съда. Защото политиците не трябва да вземат лесни, а правилни решения“, завърши българската депутатка.