"Издирвателно-спасителните дейности продължават. За съжаление, предвид времето, което е минало от часа на инцидента, температурата на водата, течението, надеждите за намирането на нашия войн майор Валентин Терзиев не са големи. Но операцията продължава. Намерени са вещи и материали, които ще бъдат изследвани. Военната прокуратура и "Военна полиция" - работят паралелно и съвместно."

Това обяви служебният премиер Стефан Янев на извънреден брифинг край Варна. Той, заедно с военния министър Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Евтим Евтимов и началника на Военновъздушните сили ген. майор Димитър Петров, отидоха на място, след като през нощта изтребител на ВВС изчезна от радарите и падна в Черно море по време на учение - при изпълнение на нощна задача. 

Черната кутия на падналия МиГ-29 не е намерена към момента, останалите материали са обект на разследване. Операцията по откриване на машината и черната кутия продължават и в следващите дни, използва се специализирана техника, има готовност и за специализирани водолазни групи. Причината - предполага се, че самолетът може да е на 70 метра дъблочина в морето. При необходимост в операцията ще участват и специализирани съюзнически сили, стана ясно от думите на Янев. 

Той разказа и какво се знае за минутите преди изтребителят с майор Терзиев на борда да се изгуби от радарите: преди изчезналия самолет се е движил друг, който е пуснал светеща цел - мишената в учебната задача за пилота. Целта се е затворила, но е започнала да се движи с по-висока вертикална скорост, което е наложило летецът да направи маньовър.

"Той е поразил целта, което е заснето от другия самолет, и след като е докладвал за изпълнението - връзката е прекратена", обясни Янев.

Според служебния премиер машината е била в добро техническо състояние - преди фаталния полет майор Терзиев е изпълнил и друг, с подобна учебна задача. 

Майор Терзиев е пилот първи клас, това означава отличен пилот, с право да бъде инструктор, досега не е имал никакви забележки, каза още Янев.

Но припомни, че от години ВВС и армията въобще са недофинансирани, недобре въоръжени, пилотите ни летят на санитарния минимум часове и това не е никаква тайна.

"Надявам се това да не е причината", каза служебният премиер в допълнение. 

Той увери, че проверките и за летателната подготовка, и за техническото състояние на машините не са спирали и се правят постоянно.