Представители на "Българските патриоти - ВМРО, "Воля" и НФСБ" се събраха на протест пред централата на ДПС в София и за кратко блокираха движението по бул. "Александър Стамболийски". 

Поводът за протеста е изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на посещението на делегация на движението в Турция. "Българските патриоти" са внесли сигнал до прокуратурата във връзка с изказването, съобщи Юлиан Ангелов от ВМРО, цитиран от БТА.

Според него изказването на Карадайъ е "чисто национално предателство, накърняване на националните интереси, сепаратизъм и изказване като етническа партия". Вчера президентът Румен Радев също отправи критики към лидера на ДПС по повод думите му при посещението в Турция.

В материал на Анадолската агенция Карадайъ е цитиран да казва пред председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп
следното: "Тази земя (Турция - б.р.) е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата родина. Останахме там (в България - б.р.) след Османската империя, нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на нашите език, религия и обичаи."