“ТЕЦ "Марица изток-2" не работи на загуба, той купува пържен вятър". 

Това заяви днес президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по време на среща на синдикалните лидери с президента Румен Радев. Целта беше да се обсъдят проблемите на българската енергетика, която продължава да затъва без идея как да продължи напред след решението на ЕС да върви към закриване на въглищните централи. Манолов имаше предвид, разбира се, огромните суми, които централата плаща за вредни емисии. Съвсем скоро цената им ще се вдигне до 55 евро на тон, което означава, че държавната централа ще плаща десетки милиони евро само и само да работи. 

Срещата започна с благодарности и от двете страни, а президентът Радев припомни, че успя през миналия месец да блокира решението на Съвета на ЕС за ускорено преминаване към безвъглеродни икономики като намали вредните емисии с 55% до 2030 г. Фактите сочат, че България няма как да се справи с такова предизивкателство, защото мините в Маришкия басейн играят ключова роля в стабилизирането на енергийната ни система. В същото време страната ни няма и взето адекватно решение за заместването на тези мощности, нито какво да се прави с хората, заети в тях. Блокирането обаче е временно, докато ЕК предложи конкретен текст. 

Краткосрочният проблем обаче не са толкова квотите за емисии, колкото решението какво да се прави с дейността на "Марица изток-2" от първи юли. Преди време КЕВР написа доклад, който казваше, че за да се избегне шоково вдигане на цените на електроенергията за бита, то централата ще трябва да не участва с квота на регулирания пазар. Причината е проста - квотите за емисии правят тока от басейна прекалено скъп. 

Ако обаче централата бъде извадена, то това означава, че поне част от централата просто ще трябва да спре да работи, което означава около 2500 служители там да останат без работа. 

Днес Радев обясни, че служебният министър на енергетиката щял да предложи решение, но то било краткосрочно. Не беше обяснено какво е решението, то щяло да стане ясно скоро. Предишният министър Теменужка Петкова подписваше изпълнителни заповеди, с които задължаваше КЕВР да включва ТЕЦ-а в микса. 

В същото време е ясно, че държавната въгледобивна централа записа най-лошия си финансов резултат за миналата година с над 340 млн. лв. загуба и общи дългове за около милиард лева. В същото време, обясни Радев, докладите, които той е видял показват странни харчове. Например разходите по перо "Външни услуги" скачало от 28 млн. лв. през 2016 г. до 43 млн. лв. през 2020 г. Освен това и въпреки критичното си финансово положение централата продължава да издържа и футболния клуб "Берое". 

България продължава и да не може да се възползва от механизма за капацитети, заради не напълно проведената ни либерализация на пазара на електроенергия, заяви днес Пламен Димитров от КНСБ. Причината и за това е ясна от години - т.нар. американски централи  "Ей И Ес Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", които продават на държавата по договори със задължително изкупуване. Техните цени също са много високи, но пък се компенсират от фонда "Сигурност на електроенергийната система" към НЕК.

"Този процес, колкото и да е неприятно, е необратим. Натискът, който виждаме от ЕК, че е извършван с ожесточение и е придружен от огромния ресурс от мерки, няма да спре", заяви  Димитров.

"До момента ангажимент от страна на държавата нямаше. От 3 години настояваме за 5-годишен план за компенсация. Такъв до момента няма. Няма дори за 6 месеца  От тази гледна точка споделяме изцяло тревогата, че липсата на решения ни е довела до тази изключително критична ситуация"

Общата теза, около която се обединиха синдикати и президент беше, че през всичките тези години, в които бе ясно, че ЕС ще върви в тази посока, предишното правителство не е намерило начин да намери изход от кризата и към момента продължава да има ясна стратегия за развитието на българската енергетика. Припомняме, че преди година българското НС взе решение, с което задължи правителството да продължава да ползва въглищните централи. Това решение обаче става все по-безсмислено, заради прогресивно увеличаващите се цени на квотите за емисии. 

"Пари има, няма визия и решимост какво да се прави с въглищната енергетика", обобщи президентът Радев.