Българският енергиен холдинг - най-голямата структура в енергийния отрасъл у нас и фактически собственик на най-големите държавни дружества, официално има ново ръководство. То вече е вписано в Търговския регистър, след като процедурата по обжалване бе прекратена след оттеглен иск. 

Така на практика приключва, успешно, и опитът на ГЕРБ да се "окопае" в сектора. Новият изпълнителен директор е Валентин Николов - бивш депутат от партията на Бойко Борисов и бивш председател на енергийната комисия в 44-тото Народно събрание. Той се кандидатира за поста още преди края на съответния парламент и напусна депутатската банка. Именно участие в конкурса - с какъвто вече следва да се назначават мениджърите в държавните компании според Закона за публичните предприятия, бе мотивът на Николов преждевременно да напусне 44-ото Народно събпание. 

Другите членове на Съвета на директорите също се смятат за близки до ГЕРБ, там остава и най-спорната фигура - тази на Александър Църкоречки, който дори не участва в конкурса, но въпреки това вече е част от борда. Именно заради неговото включване бе и обжалването от страна на бившия зам.-министър на икономиката София Касидова, която твърдеше, че е участвала в конкурса и е завършила втора, но въпреки това еднолично министър Теменужка Петкова е вкарала в борда Църноречки. По-късно Касидова изневиделица оттегли жалбата си. Самият Църноречки е бивш... пи ар на БЕХ. 

Другите членове са: Иван Андреев - досегашен член на борда на директорите на "Радиоактивни отпадъци" и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй"; Диян Димитров - член на Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица Изток"; Стелиян Коев - финансов директор на "Мини Марица - Изток". 

Така новото ръководство почти сигурно ще има пълен мандат, защото формално Съветът и Изпълнителният директор са назначени след конкурс, което означава само едно - практически е много трудно да бъдат сменени по политически причини (отново според разпоредбите на Закона за публичните предприятия, който освен всичко през 2020 г. бе променен така, че държавните компании, закъснели с провеждането на конкурсните процедури, трябваше да ги проведат до края на март - тоест до края на мандата на ГЕРБ - б.р.)

Що се отнася до Валентин Николов, то той е едно от сравнително диалогичните лица на ГЕРБ и се ползва с добро име в средите. Никога не е коментирал в негативен аспект нито една от съмнителните енергийни авантюри на ГЕРБ - нито проектът "Турски поток", нито АЕЦ "Белене", нито пък е изразявал притеснения от странното забавяне вече с около 11 години на газовата връзка с Гърция. 

Николов е отявлен привърженик на енергийната либерализация. 

Ролята му оттук нататък ще бъде огромна, защото БЕХ е финансовият холдинг, който контролира НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгартрансгаз", "Булгаргаз", както и държавните ТЕЦ "Марица изток 2" и "Мини марица". 

Припомняме, че миналата седмица служебният министър на енергетиката Андрей Живков обяви, че всички дружества под шапката на БЕХ са натрупали дългове в размер на 2,5 млрд. лв., заради ангажимента на холдинга да покрива постоянно задълженията на дъщерните си ТЕЦ "Марица - Изток - 2", на мини "Марица - Изток" и "Топлофикация" - София. Плащанията по тези задължения стрували 100 млн. лева годишно. Според министъра парите е можело да се използват за по-добри цели, но за съжаление "липсата на политика в министерството го е довела до това състояние". "Националната електрическа компания" на свой ред има задължения от 2 млрд. лв.

Малко по-късно на специална прескнференция и без да даде възможност на журналистите да задават въпроси, бившата министърка Петкова обвини Жеков в лъжа, изчитайки един лист с печалбите на държавните дружества. Така и не стана ясно как тези печалби опровергават думите на министър Жеков, който говореше за дългове. Нещо съвсем различно от счетоводна, икономическа и финансова страна. 

Енергийните дружества са единствените в държавния сектор, които от септември миналата година не са публикували тримесечните си финансови отчети в регистъра на Агенцията за публичните предприятия.