Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Малко нации в света могат да си позволят да правят бизнес от геополитика. Русия е една от тях. Ако си достатъчно голям и достатъчно дълго време упорстваш в своята цел, то напълно е възможно да "изкривиш" пазара и да прехвърлиш на по-малките си партньори рисковете, а да съхраниш за себе си ползите. Ако не стане - губиш, но осчетоводяваш загубите като геополитически разходи - за славата и гордостта на Родината. Както стана известно в Турция вече близо 5 милиарда долара са "отлетели" в името на проектната слава на Кремъл. Но това, което Русия може да си позволи да загуби не е по силите или по мярата на страни като България. Затова е изключително здравословно да се поддържа дистанция от геополитически гравитационни полета, в които малките обекти неизбежно се всмукват.

Слава Богу, че сме в ЕС и НАТО и можем да спрем негативни за нас тенденции и процеси, нещо което е много трудно да направим в двустранен план.

Анонсът, който направи президентът Путин не може да се третира като изненада за специалистите. Версията на Кремъл за Южния газов коридор винаги се е стремяла да неутрализира и "покрие" западната версия и маршрути. Още преди десет години проектът "Син поток" се стремеше буквално да залее Турция с природен газ, за да няма място за конкурентни газови потоци към Европа през Турция. Много експерти, в това число и руски, предупреждаваха, че рано или късно геополитическите амбиции на Путин ще трябва да се приземят и да отчетат гравитацията. Точно това стана в Турция тези дни.

У нас болшинството политици привърженици на проекта, така и не успяха да стигнат до прагматичния и професионален подход - останаха на равнище партийни мантри и религиозно суеверие - проектът е изгоден, защото е изгоден. Никакви отклонения от Вярата, никакви въпроси, никакви отговори. Ще получаваме транзитни такси, наши компании ще спечелят.

Забележете, проектът няма финансов модел, няма тарифна структура, няма обвързващи договори за изкупуване, няма и гаранции от руска страна за приходите ни - наши и на другите страни в проекта. Не е нужно човек да е магистър по корпоративни финанси, за да направи прозаични сметки по стария изпитан метод на майстор Кольо Фичето - от едната страна "имам да давам", от другата "имам да вземам".

Беззаветно верните привърженици на реализацията на "сляпо" на Южен поток носят отговорност за близо 3,5 милиарда лева загуби по предишните геополитически флиртове на Първанов и Овчаров - предоговорения газов договор през 2006, проекта Бургас-Алекснадропулис и проекта АЕЦ "Белене". Не виртуални, а доказани и инкасирани от българската държава. Ако си изпълнителен директор на банка и причиниш подобни загуби и фалит - защото това е състоянието на българската енергетика в момента именно поради посочените загуби - не само, че незабавно си уволнен, но и губиш правото да заемаш подобна длъжност пожизнено. Губиш и моралното право да даваш съвети и да коментираш от името на обществения интерес професионални теми.

Не и в енергетиката, не и ексминистър Овчаров, не и експрезидент Първанов.  

Дотук нещата някак можеха да минат през иглените уши на обществения скепсис, но дойде часът на истината и на големите разходи - само морският участък струва близо 10 милиарда долара.

Изправен пред най-големия си провал във външната политика  - разрива на отношенията си със Запада и провала на Южен поток - президентът Путин се опита да замаже своя гаф и прехвърли вината на "най-слабото" звено във веригата - България с една набързо съшита с бели конци класическа интрига - няма как по друг начин да бъде тълкувано предложение за алтернатива на Южен поток през Турция.

Верните на Кремъл медии стартираха вълна от антибългарски внушения, последваха агресивни изказвания по интернет форуми и в социалните мрежи. Както и прогнозирах, проруските кръгове в България грабнаха информационните оръжия и откриха залпова атака срещу правителството. Линията на агресия бе подадена лично от президента Путин с думите, че България е загубила своя суверенитет, че не може да отстоява своите национални интереси и че трябва да съди Брюксел, защото губи "сигурни" 400 милиона евро на година.

В суматохата и шумотевицата у нас забравихме да направим реална оценка и анализ на ситуцаията, в това число и на изходната предпоставка - а именно, че се налага да се заобиколи Украйна и Словакия.

Защо?

Защото Русия на Путин наложи без доказателства мнението у нас и в много страни в Европейския съюз, че Киев "краде" газпромовския природен газ. Някак пропуснахме доказателствената част за това. Моите руски колеги твърдят и аз им вярвам, че това е откровена лъжа. След монтирането преди години на измервателните и контролни устройства, които в реално време дават информация за газовите потоци през Украйна и в газовите хранилища на нейна територия - няма нито едно доказателство за несанкциониран отбор на газ от украинска страна. Помните ли?  "Газпром" заплашваше, че ще отнесе въпроса в арбитраж, ще съди Украйни и нищо - просто информационен и пропаганден шум.

Сега "Нафтогаз" съди "Газпром" за надплащане за природен газ след 2010 година за много милиарди долари. Контраискът на "Газпром" е за неплащане на вече фактуриран газ, но не и за несанкциониран отбор.

Тоталната информационна завеса за случващото се в Украйна - което бе ключов тезис за идеята за нейното заобикаляне - попречи да забележим реалните и тревожни факти, които поставят енергийната ни сигурност под реална и най-вече непосредствена заплаха. През последните три месеца, за пръв път от незапомнени времена, се наблюдава реално и устойчиво намаляване на налягането по транзитните трасета, което изцяло се дължи на причини на руска територия и по-специално на намален добив в основното находище в Западен Сибир, което захранва украинския транзит - Надим-Пур-Таз. "Газпром" обяснява това с технически причини - без да ги уточнява.

Докато ни занимават с грандиозни геополитически проекти за десетки милиарди долари "Газпром" пропуска да инвестира в рехабилитация на газопреносната си система и най-вече в разработката на нови находища и устойчив добив от съществуващите чрез интензификация и увеличена производителност. Но затова трябват западни технологии и участието на западни сервизни компании, а те напускат страната или са в режим на санкции.

В същност цялата тази пиар дейност на президента Путин и шефът на Газпром Милер цели да отклони вниманието от вътрешните проблеми на компанията и сривът в нейната достоверност като сигурен доставчик на газ за Европа. Факт, който ще изпитаме още в края на зима, особено предвид на рекордно ниските буферни количества в украинските газохранилища.

Но да се върнем на изявлението на президента Путин. Едно е сигурно - то е грижливо пресметнато и прецизно таргетирано като информационна атака срещу ЕК и най-вече България. Руският президент не прави случайни изказвания, още по-малко на чужда територия. Факт е, че гледайки пресконференцията на руския президент си припомних поведението на руската дипломация по време и след българското Съединение, когато всячески е подтиквала турския султан да изпрати войски в България за да накаже българите за дръзновението да извършат Обединение на страната си без "добро" на руския цар.

И днес новият руски "цар" пристига на посещение при съвременния турски "султан" с щедри дарове, за да "накаже" информационно България.

За целта Милер направи отстъпки, за които у нас само можем да мечтаем - германски цени на природния газ. Ако към тях се добавят и пеналиите, които "Газпром" плаща по отсъдени по арбитраж компенсации за надплатен газ, то реалните "германски" цени се движат между 320-340 долара. Ние плащаме около 410 долара за хиляда кубически метра. Уж сме стратегически партньори, от нас се иска да се "опълчим" на Брюксел, а ни третират по-зле дори от Украйна. Украинците не само плащат по-евтин газ, но имат всички шансове да спечелят арбитражното производство в Стокхолм, като върнат цените под 300 долара. 

Газовата терапия на България, която предшестваше анонса от Анкара, започна от повече от месец с намаление налягането, което "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" упорито не забелязваха. Отново с едничката цел да не накърнят имиджа и интересите на стратегическия ни партньор по Южен поток. И пак поради същата причина нашият енергиен истамблишмент не смее да поиска ревизия на договора и цената, за да може да намалим цените на природния газ и парното у нас. По-лесно им е да поискат от ДКВЕР увеличение на цените и да прехвърлят разходите на данъкоплатците и потребители.

Хем "партньорите" доволни, хем правителството на Бойко Борисов изправено пред кошмара си от февруари миналата година и енергийни протести. Става дума за много повече пропуснати ползи от наша страна, отколкото тези виртуални 400 милиона евро, за които говори президентът Путин.  И това е надлежно доказуемо.

По начина, по който беше изложена концепцията за заобикалянето ни през Турция и Гърция, личи, се разбира се, че това е по-скоро пиар, отколкото детайлно разработена концепция. Идеята, че Европейската комисия ще прави разлика между навлизането на нова транзитна инфраструктура с руски газ през Гърция или България е абсурдна. Още по-абсурдна е тезата, че нов капацитет за 63 милиарда кубически метра ще намери търсене и реализация, при положение, че нито Турция, нито Италия имат нужда от подобни обеми - техните пазари са преситени от конкуриращите се и диверсифицирани потоци.

Насипната идея за алтернативен "Южен поток" през Турция - ще се разпадне още при първата среща с реалностите на турския газов пазар. Тези 16 нови милиарда кубически метра, които ще минават през Черно море, не са ново потребление, а просто пренасочване на транзита от Трансбалканския газпровод. Само това е достатъчно, за да разберем открития антибългарски характер на политиката на президента Путин и обосноваността на предложението ни да съдим Русия за нанесети щети и пропуснати ползи във връзка с проекта "Южен поток" и пренасочването му през Турция.

България ще се лиши от близо 100 милиона долара транзитни такси годишно, ако спре транзитът през наша територия на руски газ.

Несъстоятелна и тезата и надеждата, че Турция ще позволи на Русия да блокира достъпа на азерски или иракски газ за Европа. Не случайно цялото говорене то темата от Анкара дойде от руска страна - нито Боташ, нито турския президент се ангажираха с версиите на Путин и Милер. Наблюдателите не пропуснаха да забележат напрегнатостта на руския президент и преднамереното мълчание по темата на президента Ердоган.

Истинската причина за отказа от „Южен поток“ са новините от Русия и котировките за нефта на световните пазари. На фона на практически неконтролируемия срив на рублата изпълнението на проект, чиято стойност достигна астрономически висоти, стана невъзможно дори при специфичния геополитически прочит на Кремъл. Финансовите отчети и инвестиционните програми на "Газпром" са в рубли и докато сривът на рублата има относително по-слабо изражение за проекти на руска територия, то за проекти извън Русия ефектът е убийствен. Сметнете сами - "Южен поток" започна със стойност 20 след това 27, а днес е над 50 милиарда долара. Това накара основният европейски партньор Ени да заяви, че излиза от проекта. При очертаващите се тенденции на валутния пазар след няколко дни този проект ще струва над три трилиона рубли!?

От друга страна, Русия вече получи пари от Китай за съвместните им енергийни проекти и сега трябва да пренасочи ограничените си инвестиционни възможностите към проекта "Силата на Сибир", Алтайския газопровод и разработката на двете находища - Чаянда и Ковикта в Източен Сибир. Без тях цялата концепция на Путин за стратегическо партньорство с Китай срещу Запада потъва в небитието.

Не без значение за отказа от "Южен поток" са и сериозно намалелите приходи на „Газпром“ от продажби на газ в Европа - както по отношение на количества, така и цени. Погледнете последните финансови отчети на "Газпром" и котировките на неговите акции. Истината за финансовото състояние на Русия излиза постепенно на повърхността и вече никаква геополитика на Кремъл не би могла да я игнорира.

Добрата новина е, че при текущите тенденции и политика президентът Путин едва ли ще задържи достатъчно дълго на власт, за може да влияе по един или друг начин на развитието на инфраструктурата и енергийната сигурност на страните от Югоизточна и Централна Европа. В този смисъл той се самомаргинализира. 

Още по-добрата е, че България може да получи значително по-големи и устойчиви ползи, ако престанем да разчитаме на виртуалната реалност на "Южен поток" и се съсредоточим върху прагматични и достъпни проекти по диверсификация на източници и маршрути извън контрола на "Газпром" и Русия.

Защото природният газ отива там не където политиците решат да преминат едни или други тръби, а там където има потребление и търсене.

Дори и ако спрат транзита на газ през Трансбалканския газопровод, ще имаме изключителна възможност по същите газопроводи чрез реверс да доставяме неруски газ за Украйна, Молдова, Словакия при това в количества, които надвишават текущия транзит за Турция и Гърция. Вече се работи по интеграцията на интерконекторите с Гърция и Търция с трасето на Набуко и съществуващите интерконектори на България с Румъния и Сърбия, което ще даде възможност не само за равностойно натоварване на нашите газопреносни трасета, но и реална диверсификация и значително по-ниски цени на природния газ.

Както добиващите азерски и иракски газ компании търсят достъп до пазарите на Централна и Източна Европа, така и всеки доставящ газ през Турция ще търси достъп на трасетата през България. Факт, който никакви геополитически конструкции не могат да пренебрегнат.

Както руснаците казват "святое место пусто не бывает".

------

* Илиян Василев и бивш посланик на България в Русия. Текстът е публикуван в блога му.

Ключови думи

Коментари

Василев, какви са тия анализи, какви са тия чудеса? Ситуацията е изключително проста: Русия иска по ред причини да заобиколи Украйна при преноса на газ за Европа. В момента два от четирите газопровода от Русия към Европа минават през Украйна. Русия предлага сделка - ние ако искаме приемаме - да се построи нов газопровод като разходите за това се делят по еди-кой си начин, а приходите от такса пренос са еди какви си и цените за съответните държави са определени. Това, което Путин каза е, че не може първата държава в редичката - България да се откаже, защото това обезсмисля проекта. Щом България се отказва - няма ЮП. Ако Австрия, която е на края на редичката се откаже - ЮП ще има, но ако България, където тръбата влиза в Европа, се откаже - няма как да стане. Проблема тук е друг - има някакви първоначални договорености, ама никой не ги пуска за публично обсъждане. Дайте да видим проектодоговора, да видим заложените цифри, па тогава ще решим. Така само се изхвърляме словесно и си чешем езиците. И освен това недей да заблуждаваш читателите - няма алтернатива за руския газ. Затова и Набуко пропадна.

лупи

Истината дори е още по-проста - Русия няма пари да стигне до Варна. Свършиха!! А и при положение,че когато се "строеше" ЮП не знаехме какво ще спечелим, как сега изведнъж разбрахме какво ще загубим?

Още по-просто

Не искам с моите пари да се строи нещо което не се знае колко ще струва и какъв приход ще носи.Давам половината си пари на държавата,за тях очаквам сигурност и законност. Нищо повече! Вместо това получавам "потоци", "АЕЦи" и "КТБ-та", БДЖ-та и административни гаври!

Щирлиц

Я пак, че няма алтернатива на руския газ?

NoFiX

Страхотна статия, про-западно написана и, поне за мен, правеща доста смисъл. Радвам се, че отстояваме позициите си и май, за пръв път от 25 години насам се оказахме прави и на принципна позиция относно Руските интереси в и през България. Ще е чудесно този проект да се случи, но след преговор от страна на България с необременени и независещи от Русия лица. Сегашното отношение на Русия към нас - перфектният пример, че има вечни интереси, но не и вечни приятели.

Значи и американските ни приятели не са ни приятели. Да не говорим за френските, германските, холандските...

Кога ЕНИ се е отказвала от проекта, това е абсолютна лъжа, защото до този момент САЙПЕМ извършва подготвителната работа и се готвеше за полагането на тръбите до последния момент. Има и други неща с които не мога да се съглася, но като цяло анализа бива. За мен обаче ЮП си остава силно доходоносен икономически проект. Работя по проекта(казвам работя, защото все още не е ясна съдбата на проекта) и много българи получаваме добър доход, който е неконкуриуем за областта, а това е едва началото.

Други българи получихме " лош разход". .

Лош разход по "Белене", "лош разход" по "Цанков камък","Лош разход" по всичко що е пипнала държавата.

God

Ето чети: http://www.ansa.it/english/news/2014/11/04/eni-does-not-rule-out-leaving-south-stream-pipeline-project_469991b7-302f-44f6-a9a0-0fa92eeb2724.html

капута

Кой е Илиян Василев? Колко разузнавания смени. Моля Ви сериозен сайт сте, какъв експерт е този?

.

Колко е сменил и кои, господин капут? Само слухове и лъжи разпространявате, ти и подобните теб.

анализатор на анали

Срамота че е бил посланник и то в Русия. То сигурно и заради него я докарахме до тук в отношенията си с Русия. Тъпо е да обясняваш как Русия се отказала от ЮП поради финансови проблеми и още повече да указваш обезценката на рублата. Нищо общо нямат със стойността на строежа. Даже обратното-обезценката на рублата поевтинява стойността на проекта във валута. Русия ще продава газ на Европа през Турция. Това е урок от джудоката Путин към българските политици а и към самия народ (онзи простия дето е прост както и АЗ е прост)

10 стинки

:D Ти си толкоз анализатор колкото аз съм стоматолог. Не се напъвай, гледай си търговийката.

...

Абе Лупи, какви руски пари са свършили. Не се подавайте на такива гнусни манипулации. Русия договори 100 млрд. долара инвестиции в Турция! Не слушайте такива като тоя. Изменя отвсякъде. Който го го е докоснал в личен план се е отпратил. БАСТА!

...

Думите са "измекяр" и "отвратил".

Причините за отказа на Русия са икономически. Просто не могат да си позволят проект, който струва десетки милиарди и има, в най-добрия случай, спорна икономическа изгода. Може би ако не беше мегаломанската олимпиада за 50 милиарда, незаконното анексиране на Крим, носещо разходи, кампанията в Източна Украйна, носеща разходи и санкции и рязкото спадане на цената на петрола, проектът щеше да бъде реализиран. Но при гореизброените условия, Русия просто няма пари да го построи. А високопарните глупости, наговорени от Путин в Турция, са опитът му да замаже причините за отказа, показвайки се като голям "играч".

nico

tozi koito e pulen idiot,,,,,,demonkrat

чайка

Ооох, абе какви антибългарски кампании, все някой ни е виновен....Едно ме интересува - много се говори за неизвестните в договора, но ние с какво го сравняваме всъщност, защото проруските гласове казват, че и други договори за енергийни доставки са сключени с подобни договори, никой бг журналист не чувам да коментира...Не знам, от тази ситуация сериозно трябва да си извлечем поука, защото това е поредния голям проект, който ни заобикаля.

Мизантроп

Този живее в паралелна реалност. Толкова откровени глупости изписани в една статия, отдавна не бях чел.

цървул

Човек в чиято статия пише " Слава Богу, че сме в ЕС и НАТО и можем да спрем негативни за нас тенденции и процеси, нещо което е много трудно да направим в двустранен план. " ИЗОБЩО няма смисъл да се чете.

гъз

Ехххх... Се едно гледам мача Кубрат и Кличко. "Продължаваме напред Българи, просто Кличко имал късмет", "Путин бил фалирал" ма ние "Продължаваме напред....". Несериозно е да се говори, че Русия няма средства след като инвестира в Турция 100 милиона само с едно посещение, несериозно е да се казва, че не се знае колко може да спечели България от проекта тъй като не било записано в договора, та даже сме могли да бъдем представете си на загуба. Мили мои съграждани естествено е да не е записано какво ще спечелим, та нали ние сме изпреварили даже братята Румънци по бедност, пък имаме претенции и самочувствие като за целия ЕС, че и отгоре... се едно сме основни инвеститори на проекта, за нас договора трябва да представлява България вложени средства - НИЩО, Възможна печалба 200%, безплатен газ + солена комисионна за Бойко... и сега с подвити опашки се опитваме да се убедим че гроздето било кисело. Само едно ще ви кажа дори проекта да е бил на загуба за България(въпреки, че няма как да загубиш нещо, което го нямаш(пари)) то безспорно нашите деца, щяха да живеят малко по добре в бъдеще. Но мисленето на политиците се простира само до техния мандат и колко точно може да откраднат, докато трае той, за да техните деца живеят по добре...

God

Това от Позитано ли ти го казаха? Няма ли други възможности за връзки на нашата газопреносна мрежа, че все в Русия ти е погледа. Като гледаш какво дават на другите защо не гледаш на какви цени ни продават на нас газа и на какви в другите държави от ЕС. Защо за нас отстъпки не се правят? Нали сме партньори, нали ни ухажват да сме винаги с тях? Путин си действа с нас по стар съветски обичай - силово и с рушвети. Сега е момента да покажем както навремето при Съединението, че нашата съдба я ковем сами, а не в Москва. Дали ще успеем с нашите политици е друга тема.

Kiro

Айде, московски тролове, упражнете се сега в тълкуването на опорните точки! Знаем, че няма доводи и факти, има само глупости и общи приказки!

Руските говеда и наредилите се до тях български продажници никога няма да се съгласят с написаното в статията.Нали трябва да връщат комисионни.

Лижи , лижи задника на хамериканците и техните подлоги в ЕС..

Куш

Идиотски разсъждения на пълен идиот-седераст.

Лумпеней

Соросоидед профан. Вземи да се скриеш под полата на някоя дебела американка.

joro

Basi i naglasenata statiq :D tova moje da bade napisano ot chovek koito moje da razlichi koi haresva i koi ne, a ne che stranata trqbva da si ostoqva lichnite interesi. Ima bahti i golemite kopeleta v nashata strana. Bedni kopeleta koito vqrvat fanatichno v Amerikanskata ,eschta. Trabata shte q ima nezavisimo dali shte minava prez BG ili shte zaobikoli celiq svqt. Tapanarska statiq.

soho

Илияне, много си се сдухАл! За пореден път си даваш гъза под наем за жълти стотинки! Ноне да не беше бопускал толкова много факгически и технологични грешки. А Господ, който споменавош с осмърдената си уста, няма да пропусне да ти въздаде дължимото.

Врангел

Това на червените тролове освен за претакане не пасквилите от "Дума" и лафове от партийните си сбирки за друго акъл явно не им стига. А това, че поредният руски бабаитлък ще приключи като всичките им предишни фасони, някой съмнява ли се?! Всичкият им зор е да си прави автопсихотератия гаменчето ВВП.

Българин

Червен нещастен олигофрен, защо си отваряш миризливия плювалник?!

1342

Сидерасти и дебили напрягат всички сили, България забравят, Русия защитават. Кажете "братя" мили защо сте русофили? Затуй ли, че Русия ни върна до просия? След туй "освобождение" селата ни са празни, народа в напрежение, а младите - в чужбина берат, берат маслини...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.