Съединените щати не са предупредили предварително украинските власти, че са взели решение да се откажат от санкции срещу компанията-оператор на проекта за газопровода "Северен поток-2", каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за портала Аксиос, съобщи ТАСС

"Аз бях изненадан няколко пъти. Освен самото решение на САЩ втората изненада несъмнено беше самият факт, че научих за него от пресата", каза Зеленски и допълни, че "отношенията между стратегическите партньори трябва да бъдат открити. Действително смятах, че когато става въпрос за "Северен поток-2", САЩ, така да се каже, остават последната преграда. Именно затова ние бяхме много неприятно изненадани", заяви Зеленски.

На 19 май САЩ се отказаха да налагат санкции срещу основната компания, участваща в изграждането на газопровода "Северен поток 2" между Германия и Русия. В писмо, адресирано до Конгреса, шефът на американската дипломация Антъни Блинкън заяви, че е решил да санкционира няколко руски фирми, участващи в проекта, но ще направи изключение за компанията "Норд стрийм 2" и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг, който е германски гражданин.

Налагането на санкции "щеше да засегне отношенията на САЩ с Германия, Европейския съюз и други европейски съюзници и партньори", обясни Блинкън на Конгреса, който гласува през 2019 г. закон, задължаващ изпълнителната власт да наложи санкции на участниците в проекта "Северен поток-2".

Украйна се опасява, че изграждането на "Северен поток-2" ще подкопае ролята й в транзита на руски природен газ за Европа, въпреки че в неделя германският правителствен говорител Щефен Зайберт, цитиран от "Франкфуртер алгемайне цайтунг", отново каза, че Германия очаква Русия да спазва съществуващо междуправителствено споразумение, с което се задължава да транзитира газ през Украйна.