Макар ефектът от COVID-19 върху терористичната заплаха да изглежда ограничен, продължителната пандемия може да засили уязвимостта на страните членки и рисковете от радикализация.

Това се казва в приетите днес две серии от заключения на Съвета на ЕС. Те са за влиянието на кононавируса съответно върху вътрешната сигурност и върху заплахата от тероризма.

Присъствието на екстремистки групировки онлайн се е увеличило след избухването на пандемията. А заради нея органите за борба с тероризма са принудени все повече да разчитат на своя онлайн капацитет, което затруднява тяхната работа.

В средносрочен или дългосрочен план пандемията и нейните социално-икономически последици могат да се окажат благоприятна почва за екстремистки наративи. Някои използващи насилие крайно леви, крайно десни и ислямистки екстремистки групи вече включиха COVID-19 в своите наративи и това може да доведе до заплахи за сигурността в средносрочен и дългосрочен план.

• Затова Съветът призовава страните членки постоянно да помагат при оценката на онлайн измерението на терористичната заплаха. Това трябва да става чрез осигуряване на информация за  компетентните органи на ЕС;

• Съветът приканва държавите бързо да вкарат в действие влезлия в сила също днес Регламент на Европейския парламент и на Съвета за  справянето с разпространението на такова съдържание. Той задължава интернет платформите в ЕС да премахват терористично съдържание онлайн до 1 час, след като то е посочено от властите в страните членки. Страните членки и онлайн платформите, предлагащи услуги в ЕС, разполагат точно с една година за адаптиране. Крайният срок е 7 юни 2022 г.;

• Алгоритмите оказват сериозно влияние в насърчаването на радикализацията и на това също трябва да бъде обърнато внимание, се изтъква в заключенията;

• От изключителна важност е да се продължи с разработването на сигурни видеоконферентни системи и канали за обмяна на класифицирана информация.

Другата приета днес серия от заключения признава непредсказуемостта на заплахите, които коронакризата представлява за вътрешната сигурност.

• Съветът на ЕС изтъква необходимостта да бъде предотвратено навлизането на криминални мрежи в прилагането на инструмента за възстановяване „ЕС от следващо поколение“.