Повечето от обществените поръчки на Министерството на отбраната са правени без конкурс, а с възлагане и плащанията са извършвани авансово, преди работата да е свършена, каза днес пред БНТ служебният ресорен министър Георги Панайотов. 

Липсата на конкурси е заради изискването фирмите изпълнителки да имат сертификат за достъп до класифицирана информация, изтъкна по-рано предишното ръководство на министерството.

Днес обаче Панайотов заяви, че половината от дейностите по модернизацията на военното летище в с. Граф Игнатиево например не са изисквали такъв сертификат.

Той добави, че преди да бъде посочен изпълнител на обществена поръчка, следва да бъдат проведени пазарни проучвания.

В Министерството на отбраната има антикорупционен план, който изисква да се ограничи възлагането на обществени поръчки на един изпълнител.

"За  миналата година 99 процента от обществените поръчки (на Министерството на отбраната - б.р.) са с посочване", каза Панайотов.

Такава процедура не е непременно незаконна, но за да бъде приложена, трябва да има условия, а в Министерството на отбраната използването ѝ е било практика, каза служебният министър. 

Той спомена за куриозен случай през 2019 г., когато обществена поръчка е била одобрена за 6 часа. Панайотов не даде подробности по случая.

При 80 процента от обществените поръчки 100 процента от сумите са били превеждани на изпълнителите авансово, след подписването на договора, каза той.

Понайотов каза и че бойните кораби, които са поръчани на германския производител "Лурсен", са закупени без боеприпаси.

Деветнадесет процента от щата на българските въоръжени сили е непопълнен, като една от причините за това е демографска криза, посочи също служебният министър.

Той обаче отбеляза, че телевизионната кампания за реклама на работата на военните "Бъди войник" е показала ниска ефективност - на нея се дължат 1,2 процента от новите постъпления в армията.