Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Повечето от обществените поръчки на Министерството на отбраната са правени без конкурс, а с възлагане и плащанията са извършвани авансово, преди работата да е свършена, каза днес пред БНТ служебният ресорен министър Георги Панайотов. 

Липсата на конкурси е заради изискването фирмите изпълнителки да имат сертификат за достъп до класифицирана информация, изтъкна по-рано предишното ръководство на министерството.

Днес обаче Панайотов заяви, че половината от дейностите по модернизацията на военното летище в с. Граф Игнатиево например не са изисквали такъв сертификат.

Той добави, че преди да бъде посочен изпълнител на обществена поръчка, следва да бъдат проведени пазарни проучвания.

В Министерството на отбраната има антикорупционен план, който изисква да се ограничи възлагането на обществени поръчки на един изпълнител.

"За  миналата година 99 процента от обществените поръчки (на Министерството на отбраната - б.р.) са с посочване", каза Панайотов.

Такава процедура не е непременно незаконна, но за да бъде приложена, трябва да има условия, а в Министерството на отбраната използването ѝ е било практика, каза служебният министър. 

Той спомена за куриозен случай през 2019 г., когато обществена поръчка е била одобрена за 6 часа. Панайотов не даде подробности по случая.

При 80 процента от обществените поръчки 100 процента от сумите са били превеждани на изпълнителите авансово, след подписването на договора, каза той.

Понайотов каза и че бойните кораби, които са поръчани на германския производител "Лурсен", са закупени без боеприпаси.

Деветнадесет процента от щата на българските въоръжени сили е непопълнен, като една от причините за това е демографска криза, посочи също служебният министър.

Той обаче отбеляза, че телевизионната кампания за реклама на работата на военните "Бъди войник" е показала ниска ефективност - на нея се дължат 1,2 процента от новите постъпления в армията.

 

Коментари

Ся, дай да говорим по същество

Да сложиш за военен министър завършил руската школа за шпиони МГИМО си е държавна измяна по силите единствено на руското мекере Радев.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.