Канада е новият световен шампион по хокей на лед - 3:2 (0:1, 1:0, 1:1, 1:0) на финала след продължение срещу актуалния първенец Финландия. Шампионатът премина в Латвия, останала единствен домакин заради отнетото право на Беларус още преди месеци.

"Кленовите листа" се изравниха на върха по титли с Русия (и СССР) - по 27. На пръв поглед звучи странно злато за Канада да се възприема като "чудо", но малко по-долу ще разберете защо.

В мача за върха, повторение отпреди две години (през миналата нямаше световно заради пандемията), северноамериканците догонваха на два пъти. При 1:1 техен гол беше отменен за засада след разглеждане на видео. В третата третина съперниците набързо размениха по още една шайба.

Бяха изминали 6,26 мин от допълнителната част (там се игра трима на трима полеви), когато Канада спечели с "внезапна смърт", а голът, дошъл след мълниеносна контра, заби Ник Пол (долу).

Канадците имаха кошмарен старт на първенството. Те записаха три поредни срамни загуби - от Латвия (0:2), САЩ (1:5) и Германия (1:3). След това взеха въздух срещу Норвегия (4:2), Казахстан (4:2) и Италия (7:1), преди да паднат от Финландия с дузпи (2:3). Излязоха от групата заради победата над Казахстан в прекия двубой, иначе точките бяха равни - по 10.

Отборът започна да се променя след третия мач, най-вече благодарение на 25-годишния нападател на "Калгари Флеймс" Андрю Манипени, избран за Най-полезен играч на турнира. Заради по-късното си присъединяване той мина през карантина.

Записа седем гола и четири асистенции. С негово попадение в продължението Канада успя да матира големия си съперник Русия на четвъртфинала - 2:1. Той заби два гола пък на полуфинала, в който тимът от родината на ледената игра си върна на САЩ - 4:2.

Макар и вечни фаворити, на канадците не са възлагаха големи надежди преди първенството, тъй като в селекцията им нямаше звезди, а само нискоразрадни играчи от НХЛ и младоци. Макар че това важи и за останалите отбори - звезди нямаше.

За първи път в историята отбор става световен шампион с три поражения в такъв формат. А те на практика са четири, ако броим загубата от Финландия в дузпи в предварителната група. Канада не беше вземала златото от 2016 г., като в периода загуби три финала.

В мача за бронза САЩ разгроми Германия с 6:1. Преди това финландците удържаха 2:1 срещу "маншафта" в другия полуфинал.

Догодина Световното е във Финландия.