Международната федерация по хокей на лед обяви, че отнема на Беларус домакинството на Световното първенство по хокей на лед (21 май - 6 юни). Столицата Минск трябваше да приеме шампионата за мъже съвместно с Рига. 

На този етап не е ясно дали Латвия ще запази турнира и под каква форма - самостоятелно или с друг.

В официалната информация се казва, че федерацията има опасения за гарантиране на "сигурността и безопасността на отборите, зрителите и официалните лица" в дните на първенството. Тя е на мнение, че при това положение няма как да повери домакинството на Беларус. В позицията пише още, че няма как приемането на Световно да бъде използване с политическа цел от когото и да било.

Шефовете на ледената игра не го казват открито, но причините за решението са две: сложната политическа обстановка в страната след изборите през миналата година и отношението на Александър Лукашенко към пандемията.

Международната федерация е направила консултации, преди да наложи мярката. През миналата седмица босът на хокея Рене Фазел посети Минск и се срещна с Лукашенко, който е запален фен на играта, често играе, понякога и с Владимир Путин.

В последните дни Фазел и организацията му бяха притиснати от свои големи спонсори и дългогодишни партньори. Автомобилната компания "Шкода" и германският производител на масла "Лики Моли" заявиха, че ще оттеглят подкрепата си, ако Беларус запази домакинството.

Решението бе посрещнато със задоволство от опозицията в Минск. Светлана Тихановска го определи като "мъдро", в подкрепа на човешките права и чистия спорт и срещу режима в страната й.

През миналата година Световното по хокей трябваше да е в Швейцария, но бе отменено. Това доведе до големи финансови загуби за федерацията и нейните членки, поради което нова отмяна е немислима.