"Безпрецедентните санкции по закона "Магнитски" показват, че България е разглеждана от своите най-близки партньори като държава, чиито институции - най-вече прокуратура и служби за сигурност - са с ограничена вменяемост, за пореден път са обявени във фалит".

Това каза днес в интервю пред БНР лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов. 

"Основната характеристика на Иван Гешев е, че той си е затварял очите за Делян Пеевски и че не провери твърдението на Васил Божков, че е давал подкупи на Бойко Борисов", коментира той и уточни, че персонално Гешев е поставен от американските партньори на България в институционална невменяемост.

По думите му големият въпрос е - кога имената от санкционния списък ще бъдат произнесени от главния прокурор и те ще бъдат разследвани.

Според него санциите са акт за обявяване на България в корупционна държава и те ще доведат до отражение в българската политика.

Лидерът на "Да, България" за пореден път призова Иван Гешев да си поде оставката.

Той посочи още, че Бойко Борисов носи персонална отговорност за огромния погром върху българската държавност и репутацията на България.

Христо Иванов подчерта, че фактологията в документа на Министерството на финансите на САЩ е налична благодарение на работата на български журналисти:

"САЩ предприема това действие в момент, в който вижда, че българското общество се пробужда и появата на сцената на политически формации, които назовават тези неща с имената им и имат програма за решение. Защото тогава има смисъл да се прави интервенция, има кой да поеме нещата и да си свършим работата".

Той беше категоричен, че действието на САЩ е приятелско по отношение на отговорност към общата ни сигурност.

В предаването "Неделя 150" Христо Иванов коментира и предстоящите на 11 юли парламентарни избори и посочи, че доверието в ДБ расте, като обясни това с разбирането на хората, че "без ДБ е невъзможно управлението на промяната":

"Поставяме проблематиката и винаги даваме решения", казва той пред журналиста Явор Стаматов.

Цялото интервю може да слушате тук.