Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Емблематични въпроси като нахлуването в президентството, липсата на успехи срещу корупцията, върнатите прокурори от Кьовеши - и по тях мълчание.

И от друга страна, Гешев с контравъпроси: как отличаваме „шумни дела“ от тихи, защо няма осъдени - да кажел Лозан Панов, и щом го питат за акции - значи това е политически дебат...

В подобен дух днес стана схватка по време на представянето на годишния анализ на Прокуратурата във ВСС.

„През изминалата 2020 г. мога да отчета дейността на прокуратурата като успешна и особено положително е, че това - не само за прокуратурата, а и за цялата съдебна система, се случи в условията на пандемия.“

Така главният прокурор Иван Гешев накраткото обобщи т.нар. доклад за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи. Анализът, естествено, касае първата му година на поста - 2020-а, и днес бе представен пред ВСС, където са и другите анализи  - на ВКС, ВАС и Инспектората.

От думите на главния прокурор, който „прелетя“ над числата с бодър тон, се видяха отлични постижения - прокурорите са работили по над 286 589 преписки и 198 103 досъдебни производства.

Разследването по 100 508 от тях е приключено, като по 99 хиляди (около 64 %) това е станало в законния срок. Над 65 % от тези досъдебни производства са решени в срок до 8 месеца.

Внесени в съда са над 27 000 прокурорски акта, а предложенията за споразумения са 31,8 процента (във възлови органи като Спецпрокуратурата обаче този дял е 50 на сто - б.р.). Предложенията за преобразуване на вината в административно наказание са били 17 на сто.

Около 30 хиляди лица са предадени на съд.

Гешев отчете спад на върнатите от съда дела - те са 832 броя, или с 8 % по-малко от 2019 и с 18 % по-малко от 2018-а.

Както е известно, от години делът на признатите за виновни от всички обвинени в България е огромен:

Делът на оправданите през годината намалява още повече - те са били 2% през миналата година, при 2,5 на сто през предната и 2,7 по-предната. Съответно от всички дела осъдените или санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт са 98 %. Приведените в изпълнение наказания са над 98,5 %.

Но държавното обвинение не се е самозабравило от успехите:

„Въпреки много добрите резултати в Прокуратурата на Република България продължава и периодично се извършва анализ на причинте на връщането на делата“, каза днес Гешев.

Главният прокурор коментира и дела на осъдените така:

„Мисля, че по този показател сме, ако не рекордьор, то на челните места в ЕС“.

Тъй като темата със закриването на Спецпрокуратурата е актуална, той отчете успехи там, както и че е увеличен делът на внесените актове по дела с обществен интерес - 33,9 %.

Гешев отчете още отличното място, което българските прокурори имали в международното сътрудничество, където е „много висока активността и ефикасността“, издадени са 981 европейски заповеди за разследване и са изпълнени 843.

Издадени са над 200 европесйки заповеди за арест (между другото, неотдавна СЕС в Люксембург се произнесе по български казус, че европейска заповед за арест, издадена на база прокурорско искане, без съдебен контрол, не е законна - б.р.). А колегите от ЕС хвалели участието на нашите обвинители в Евроджъст.

Гешев изтъкна още сред успехите окрупняването на 38 районни прокуратури в края на 2020 г. и най-вече - постоянно повтаряните от него успехи в конвенционалната (тоест - битовата) престъпност.

Той каза, че се е „осъществило оптимално взаимодействие межуду Прокуратурата и МВР“ по отношение на битовите кражби, грабежи и пр. (Въпреки че е общоизвестно - включително по признанията на самото МВР - че миналата година битовата престъпност статистически буквално се срина и защото в големи периоди от време страната на практика бе „заключена“ - б.р.)

Гешев, който иначе заяви, че никога не се меси във вътрешното убеждение на прокурорите, спомена и че през миналата година е извършена „засилена методическа и организационна помощ на наблюдаващите прокурори по досъдебни производства за управление на отпадъци“ (очевидно имайки предвид делото „Бобокови€ - б.р.).

Гешев се похвали още, че има създадено структурно звено във ВКП във връзка с учредяването на Европейската прокуратура, но пропусна да маркира факта с огромния брой върнати предложения за българки делегирани прокурори - 6 от 10.

Очаквано се намесиха Атанаска Дишева и Лозан Панов. Първата се поинтересува най-вече от надзора за законност на административната прокуратура и дори попита - по колко от сигналите след възложени административни проверки са се самосезирали прокурорите с евентуални данни за престъпления.

Гешев не ѝ отговори, а каза, че на страница еди-коя си от доклада има общия брой самосезирания. Тази статиситика не се разделяла на подтеми - и това било според дългогодишните правила на Прокуратурата.

Очаквано стана схватка с Лозан Панов, когато той взе думата. Председателят на ВКС отбеляза, че „изобщо не е отбелязано това, което се случи и което генерира толкова много социална енергия в обществото“.

„Нищо не е казано за тези шумни акции в президентството?

Това са важни въпроси, свързани с начина, по който се презентират акциите, извършвани от прокуратурата - и след това какво се случва с тези акции?“

Той поде и друга тема - използването на СРС-та в изявления на прокуратурата и „дали то е достатъчно законово обосновано“.

И още:

„Разследването по висшите етажи на властта - как то се осъществява, как това се случва? Организираната престъпност - всичко това, което без съмнение вълнува не само нас като членове на ВСС, а и обществото“.

Той посочи, че „без съмнение знаем кой е органът“, който трябва да пребори корупцията - явно визирайки Спецпрокуратурата, и че вместо това имаме „мълчание на главния прокурор, който казва, че това е намеса в независимата съдебна власт“.

Панов обобщи:

„Тези въпроси бяха емблематични за м.г. и се отразиха върху доверието в съдебната власт“.

Гешев очаквано реагира остро, че „... той иска да проведем явно политически дебат в рамките на ВСС“.

А пък мястото за политически дебати е в НС. И сведе на опонента си законова справка:

„Само ще ви напомя две неща, които би трябвало да са ви ясни – след т нар. конституционна реформа от 2016 г. и приетите изменения в ЗСВ след 2016 г. главният прокурор е ръководител на административните ръководители, не на отделните прокурори. По същия начин, г-н Панов, аз съм един амнистративен ръководител - като вас и като г-н Чолаков.

Не съм го правил никога - да въздействам върху вътрешното убеждение на всеки един прокурор.“

Затова и се оказа - че какви ще бъдат резултатите от акциите, ще зависи от съда. И дори за това трябвало да бъде питан Панов, защото „вие сте шеф на съда, аз съм шеф на прокуратурата“. А това, че доста съдилища са отменили арестите по президентската акция, пък е проблем на МВР, защото то ги е извършвало по Закона за МВР.

(Въпреки че на това Панов напомни, че структурата на прокуратурата с единоначален ръководител е напълно различна от тази на съда - б.р.).

Гешев каза и нещо друг забележително:

„Прокуратурата дължи действия - тя не дължи резултат“.

Той видимо се подигра на питащия:

„Шумни, не знам какво имате предвид – кое е шумно, кое е тихо... Не знам тази квалификация на кои текстове от закона почива“.

Панов каза:

„Не получих отговори, които очевидно няма да бъдат дадени. Специално в президенството ние видяхме органи, които са на подчинение на прокуратурата - Бюрото за защита на свидетели“.

Коментари

Панов си постила..

за член на КС от квотата на Президента РРадев!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.