Част от бившата "резиденция" на Делян Пеевски - хотел "Берлин" в столичния квартал "Бояна", се продава като отделни апартаменти. Обявата за офертите очаква посетителите още на оградата на хотела, а цените, на които едно жилище може да бъде придобито, варират - между 1600 и 1800 евро на квадратен метър, пише "Капитал". 

Апартаментите в "Берлин" са на пазара от около 40 дни. Това е малко след времето, по което Делян Пеевски се раздели с имотите си в България, включително и хотел "Берлин". В сделка от началото на март дружеството "БЛ - ритейл риъл естейт", което е шапка на недвижими имоти, свързани с депутата, стана притежание на "Ейч пропърти", което през друго дружество, е собственост на Деян Калинов. Данните по сделката обаче сочат като неофициален собственик на бившите активи на Пеевски Георги Самуилов - собственикът на "Инса Ойл" Георги Самуилов. 

На сайта на "Рея интернешънъл" "Берлин" е предложен като "Затворен комплекс кв. "Бояна". В продажба са 26 апартамента в две тела А и Б на комплекса. Цените са в границите между 1500 и 1800 евро на кв. м, и изглеждат атрактивни за сграда ново строителство (от преди 11 г.) в този район на София. Апартаментите са предимно с една и две спални - между 63 кв. м и 175 кв м, на цени от 97 до 320 хил. евро. Има и многостаен апартамент от 500 кв. м. за 839 хил евро.

"Посъветвахме продавача да даде логични цени. Смятаме, че стоим добре на пазара, така че цените почти не подлежат на коментар. В момента сградата е леко нелицеприятна, защото в нея текат преустройства. Тя беше "апарт хаус", но малко хора биха искали да си купят апартамент с една спалня. Предпочитат с две или с три, така че в момента обединяваме апартаменти", обяснява Грациела Миладинова, партньор в агенцията, проадваща хотела. 

По нейна информация таксата за поддръжка на зелените площи, за почистване и охрана на този етап е 1,70 лева месечно на кв. м. Каква ще е занапред зависи от новия собственик на общите части, а впоследствие и от общото събрание на новите собственици на жилища.

"Финализирани сделки засега няма. Има писма за намерение за два от апартаментите. Има и писма от хора с "неприлични предложения" за отстъпки от порядъка на 30-50%, които ние по задължение представяме на собственика", казва още Миладинова.

Припомняме, че в началото на март стана ясно, че Делян Пеевски е започнал кампания по продаване на своите недвижими активи в България. Освен от "Берлин", Пеевски се отървя от дипломатическият клуб в Бояна, теренът на бившата софийска фабрика на „Булгартабак“ и много други.

Буквално няколко месеца по-късно САЩ наложиха на Пеевски, заедно с Васил Божков и Илко Желязков, санкции по закона "Магнитски". Към момента Пеевски успя да се освободи от повечето си бизнес активи у нас - няма нито вестници, нито телевизии, поне не и официално.