След като в края на миналата година депутатът и бизнесмен Делян Пеевски продаде своите официално и неофициално контролирани медии, днес стана ясно, че се отървава и от голяма част от недвижимите си имоти, включително и от вече легендарната му резиденция хотел „Берлин“. 

Разследване на „Капитал“ показва, че в началото на март Пеевски е продал контролираната от него „БЛ-ритейл риъл естейт“ - дружество, под чиято шапка в последните години се концентрираха много от ценните недвижимости, свързани с депутата. Освен хотел „Берлин“ в активите на дружеството влизаха дипломатическият клуб в Бояна, теренът на бившата софийска фабрика на „Булгартабак“ и много други. Цена по договора няма, но вероятно става дума за активи в порядъка на десетки, а потенциално и на стотици милиони левове.

Косвените доказателства сочат, че е възможно да се приеме, че новият собственик на имотите е шефът на „Инса ойл“ Георги Самуилов. 

„БЛ-ритейл риъл естейт“ е създадена в края на 2017 г. като дъщерно дружество на цигарената фабрика „Благоевград БТ“. Малко по малко компанията започва да набъбва с недвижими имоти и други фирми. Така на 15 май 2019 г. то придобива от Bulgartabac FZE „СФ-БТ“, в което беше настанен имотът на някогашната софийска цигарена фабрика, и други имоти (15.5 млн. лв. активи). На 23 май то придобива от дубайското Media-Plex Limited „Ди Ар Си инвест“ (104 млн. лв. консолидирани активи, над 100 млн. лв. приходи и 6.8 млн. лв. печалба).

Това е компанията (преди наречена „Дореко комерс“), на която през 2016 г. Пеевски продаде своите 18% дял в „Юрий Гагарин“. А заедно с нея в новия имотен холдинг през дъщерните ѝ дружества влизат дипломатическият клуб в Бояна и терени около него („Бояна клуб“), хотел „Берлин“ („Витоша ризорт“) и други.

Следват още няколко последователни сделки по смяна на собствеността, за да се окаже накрая, че конгломератът се озовава под контрола на Kingfisher Limited от Обединените арабски емирства, а за негов действителен собственик е посочен Емил Деведжиев. 

По всичко личи обаче, че тази сделка не е реална промяна на контрола - „БЛ - ритейл риъл естейт“ остава съдлъжник по кредити на „Техномаркет“ и продължава да сключва сделки и да си прехвърля компании и имоти с други дружества на Пеевски.
 
Сега, на 3 март 2021 г., именно Kingfisher продава 100% „БЛ - ритейл риъл естейт“. Купувач е „Ейч пропърти“, то на свой ред се притежава от „Джи Ес формула“, а то - от Деян Калинов. Косвените следи сочат, че зад сделката много вероятно стои собственикът на „Инса ойл“ Георги Самуилов.

От октомври 2019 до април 2020 г. „Ейч пропърти“ е директно собственост на Самуилов. Тогава той прехвърля компанията на дружество на Цветелина Трифонова, която по-скоро може да се определи за близка до Пеевски - от 2013 до 2017 г. тя е формален собственик и управител на хотел „Берлин“. На 17 февруари 2021 г. (две седмици преди покупката на „БЛ - ритейл риъл естейт“) Трифонова прехвърля компанията на споменатото „Джи Ес формула“.

То също е било собственост на Самуилов, като дори източници го сочеха като компанията, през която той планираше да придобие бензиностанциите на „Петрол“ от Гриша Ганчев. Но в края на 2019 г. то е прехвърлено на тогава 29-годишния Деян Калинов - формалния нов собственик на имотната империя на Пеевски. За него не се знае много, но доскоро на сайта на „Инса ойл“ името му стоеше като търговски представител на групата за Бургас.

Така формалната сделка Деведжиев - Калинов би могла да се тълкува като реална сделка Пеевски - Самуилов. 

Самият Георги Самуилов потвърдил пред „Капитал“, че познава Калинов, но отрекъл да има общо със сделката. 

„Всеки може да купува и продава. Момчето си знае, предполагам, работи с кредити“, заявил той.

При всички положения впечатление прави, че сделката за „БЛ - ритейл риъл естейт“ е подготвяна отдавна, извършени са множество трансформации, и именно затова е трудно и да се определи на каква стойност е прехвърлянето. Консолидираните му активи за 2019 г. са 170 млн. лв., но това число трудно може да се приеме за меродавно заради многото сделки.

Сред по-ключовите имоти, които със сигурност са обект на сегашната продажба, са:

  • хотел „Берлин“, който е собственост на „Витоша ризорт“, както и имоти около него в други дружества като „СГР инвест“. Активите по баланс са около 15 млн. лв.
  •  теренът на „София БТ“ в „СФ-БТ“, после вляло се в „БЛ - ритейл риъл естейт“, оценен на около 15 млн. лв.  - дипломатическият клуб в Бояна, както и други съседни имоти в „Бояна клуб“ - приватизиран за 10,2 млн. лв. 
  •  ресторант Riverside в Драгалевци - последно прехвърлен за 3,79 млн. лв. - бившите редакции на вестниците на Пеевски на столичната ул. „Екзарх Йосиф“ - последно прехвърлени в пакет с други имоти в София за 20 млн. лв. 
     - някогашният санаториум за белодробни болести във Владая - последно прехвърлен за 3,74 млн. лв. 
  • и още множество имоти из цялата страна.

Припомняме, че Делян Пеевски за първи път от 10 години няма да бъде депутат в следващото Народно събрание, след като не бе включен в листите на Движението за права и свободи. През последните месеци определено се вижда тенденция към опит на бизнесмена да се отърве от някои ключови собствености, включително от медийните му активи.