Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Нахлуването на Иван Гешев в президентството през юли миналата година отприщи масови протести. А чашата вече преливаше, след като покрай акцията на Христо Иванов и негови поддръжници на плажа Росенец два дни по-рано хората най-сетне проумяха какво е превзета държава. Властта обаче се мобилизира в яростна отбрана, а народното недоволство не събра критична маса за свалянето на премиера и главния прокурор.

Какво прави Иван Гешев

Сега Гешев по същия начин нахлува в МВР да тършува кабинети, да разпитва нови полицейски началници и да привиква нови шефове на спецслужби на "профилактика". Правителството предупреди, че това заплашва да се превърне в открита война между институциите, а пред Съдебната палата отново се стигна до протести с искане за оставката на главния прокурор.

Няма значение дали човек прави два пъти едно и също от глупост, от тежка зависимост или от двете. Но така или иначе Гешев сега за втори път "прави опит" да свали Борисов - този път като го провали на изборите.

Със самоотвержената си защита на хора и позиции от предишното статукво Гешев убеждава и най-лоялните, че е тясно свързан с Борисов и ДПС. С което възбужда у гражданите и партиите на протеста енергия за нови публични акции срещу институционализираната власт на задкулисието. ГЕРБ пък не просто е извадена от удобния ъгъл на ревлива опозиция, паднала свидна жертва на развилнял се реваншизъм, а дори е върната на сцената като все още управляваща чрез прокуратурата.

Останала без дегизировката на обезвластена партия, атакувана от сили, които още не са печелили избори, ГЕРБ застава в стратегически по-неизгодна предизборна позиция и дава по-голям шанс на противниците си, които в 45-ото Народно събрание не спечелиха мнозинство, да успеят в 46-ото.

Още повече, че както беше с Росенец, сега отново има втори крупен фактор, нанасящ тежък удар по задкулисието - санкциите на САЩ по закона „Магнитски”. Те дойдоха по същото време, в което Гешев понечи да се развихри в сектора за сигурност - и красноречиво показват, че добре известните олигарси на задкулисието не са сами, а имат своите политици и високопоставени държавни служители. А дали тези санкции няма да стигнат и до върховете на българската прокуратура? Миналата година те стигнаха до спецсъдия, сега до зам.-шеф на Бюрото за контрол на подслушванията.

Гешев и кукловодите

Гешев е под силен натиск, а пъпната му връв с Борисов и Пеевски е опъната до скъсване. Нищо чудно в един момент кукловодите да решат сами да я отрежат, за да омекотят пропадането. Както Пеевски се превърна в нетърпима персонификация на задкулисието, така и Гешев може да се окаже нежелан от същото това задкулисие негов защитник. Кукловодите му може да го принудят да подаде оставка, но може и да улеснят предсрочното му освобождаване, инструктирайки свои хора тук и там. В замяна кукловодите биха могли да потърсят договаряне да няма "бой до смърт" при избора на нов главен прокурор, както и да си гарантират позиции на по-ниски нива в държавното обвинение.

Проблемът на свързаните лица на задкулисието е, че при пропадане потъват всички заедно. И дори да успеят да се отърват от някого, трудно се постига задоволителен резултат - ако така или иначе си "пътник", трудно ще намериш някого, който да ти осигури по-приятно отпътуване, без сам да рискува да стане "пътник".

Единственото сигурно е, че ако не отпътува Гешев, по всяка вероятност ще отпътува Борисов. Влакът тръгва след малко повече от месец.

 

Дойче веле

Коментари

Калин

Хайде да изчакаме да видим чий влак ще отпътува, защото повечето от авторите на този сайт слизат от един друг влак, свързани са с него семейно, кланово и кариерно. Восъчната фигура на Дондуков 2, номинирана от Решетников, злокобният червен кабинет, който той назначи, не чертаят добра перспектива, нито за Радев, нито за червената тиня, която потече от дупките, усещайки че устите им се пълнят с партийна слюнка отново за власт. След като и Жан Виденов изпълзя от отвъдното, а с него и зловещата фигура на Бойко Рашков, към края на годината ще има масови протести. София ще се напълни с хора, които ще покажат на червените кланове, както и на татуирания до ушите гуру на просташкото шоу, какво значи „изчегъртване” ! Веднъж вече имаше дъжд от камъни по един рейс, а всички събития до този момент подсказват, че картината ще се повтори. Нека не бързаме с влаковете. Вече един влак катастрофира – този на комунистите. Ще катастрофира и влакът на учиндолския палячо. Въпрос на време е.

Кауинчо

Мама Решетников командваше и любимата ти Тиква, а тя простата тиква какво си призна преди време, че си е избрала Радев за да имало баланс във властта. Методиевич направи всичко възможно да няма президент от ГЕРБ....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.