Нахлуването на Иван Гешев в президентството през юли миналата година отприщи масови протести. А чашата вече преливаше, след като покрай акцията на Христо Иванов и негови поддръжници на плажа Росенец два дни по-рано хората най-сетне проумяха какво е превзета държава. Властта обаче се мобилизира в яростна отбрана, а народното недоволство не събра критична маса за свалянето на премиера и главния прокурор.

Какво прави Иван Гешев

Сега Гешев по същия начин нахлува в МВР да тършува кабинети, да разпитва нови полицейски началници и да привиква нови шефове на спецслужби на "профилактика". Правителството предупреди, че това заплашва да се превърне в открита война между институциите, а пред Съдебната палата отново се стигна до протести с искане за оставката на главния прокурор.

Няма значение дали човек прави два пъти едно и също от глупост, от тежка зависимост или от двете. Но така или иначе Гешев сега за втори път "прави опит" да свали Борисов - този път като го провали на изборите.

Със самоотвержената си защита на хора и позиции от предишното статукво Гешев убеждава и най-лоялните, че е тясно свързан с Борисов и ДПС. С което възбужда у гражданите и партиите на протеста енергия за нови публични акции срещу институционализираната власт на задкулисието. ГЕРБ пък не просто е извадена от удобния ъгъл на ревлива опозиция, паднала свидна жертва на развилнял се реваншизъм, а дори е върната на сцената като все още управляваща чрез прокуратурата.

Останала без дегизировката на обезвластена партия, атакувана от сили, които още не са печелили избори, ГЕРБ застава в стратегически по-неизгодна предизборна позиция и дава по-голям шанс на противниците си, които в 45-ото Народно събрание не спечелиха мнозинство, да успеят в 46-ото.

Още повече, че както беше с Росенец, сега отново има втори крупен фактор, нанасящ тежък удар по задкулисието - санкциите на САЩ по закона „Магнитски”. Те дойдоха по същото време, в което Гешев понечи да се развихри в сектора за сигурност - и красноречиво показват, че добре известните олигарси на задкулисието не са сами, а имат своите политици и високопоставени държавни служители. А дали тези санкции няма да стигнат и до върховете на българската прокуратура? Миналата година те стигнаха до спецсъдия, сега до зам.-шеф на Бюрото за контрол на подслушванията.

Гешев и кукловодите

Гешев е под силен натиск, а пъпната му връв с Борисов и Пеевски е опъната до скъсване. Нищо чудно в един момент кукловодите да решат сами да я отрежат, за да омекотят пропадането. Както Пеевски се превърна в нетърпима персонификация на задкулисието, така и Гешев може да се окаже нежелан от същото това задкулисие негов защитник. Кукловодите му може да го принудят да подаде оставка, но може и да улеснят предсрочното му освобождаване, инструктирайки свои хора тук и там. В замяна кукловодите биха могли да потърсят договаряне да няма "бой до смърт" при избора на нов главен прокурор, както и да си гарантират позиции на по-ниски нива в държавното обвинение.

Проблемът на свързаните лица на задкулисието е, че при пропадане потъват всички заедно. И дори да успеят да се отърват от някого, трудно се постига задоволителен резултат - ако така или иначе си "пътник", трудно ще намериш някого, който да ти осигури по-приятно отпътуване, без сам да рискува да стане "пътник".

Единственото сигурно е, че ако не отпътува Гешев, по всяка вероятност ще отпътува Борисов. Влакът тръгва след малко повече от месец.

 

Дойче веле