Парламентът на Украйна прие вчера законодателна промяна, според която чиновници ще бъдат осъждани на затвор за подадени неверни имуществени декларации, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мярката бе условие от Международния валутен фонд, за да отпусне на Украйна кредити на обща стойност 5 милиарда долара. Промяната предвижда до две години затвор за официалните лица, които не са подали имуществена декларация или са пропуснали да обявят активи за над 4,2 млн. гривни (150 хил. долара), посочи Ройтерс.

Съгласно приетия законодателен акт на нарушителя може да бъдат налагани санкции като глоба, полагане на общественополезен труд или ограничаване на свободата за срок до две години, ако разликата между декларацията и действителността варира от 1,1 млн. гривни (над 40 хил. долара) до 4,5 млн. гривни (165 хил. долара), предаде ТАСС. Ако разликата е над 165 хиляди долара, наказанието е до две години лишаване от свобода; същата мярка ще се прилага и за умишлено неподаване на декларация.

През октомври миналата година Конституционният съд на Украйна отмени няколко антикорупционни закона, сред които един, предвиждащ затвор за корумпирани служители, укрили богатство. Решението на висшите магистрати намали шансовете на Украйна да си осигури повече кредити от МВФ и накара президента Володимир Зеленски да отстрани председателя на съда.

По повод на приетия от парламента нов нормативен акт президентът Володимир Зеленски заяви, че ще откаже да го подпише в настоящия му вид, предаде Ройтерс.

В изявление в уебсайта на президента се казва, че депутатите са смекчили разпоредбите на законопроекта с промени, които рискуват да подкопаят усилията на Украйна в борбата с корупция.

"Не това очаква Украйна и не това обещах на украинците, когато внесох този законопроект за обсъждане и гласуване в парламента", се казва в изявлението.