Русия ще излезе от всичките си доларови активи на стойност около 120 млрд. долара в държавния инвестиционен фонд на страната в рамките на един месец, съобщи в четвъртък руският финансов министър Антон Силуанов.

Вместо това ще бъдат увеличени инвестициите в злато, евро и китайски юан, обясни той в разговор с репортери в кулоарите на Международен икономически форум в Санкт Петербург.

"Ние, подобно на Централната банка на Русия, взехме решение да намалим инвестициите на Държавния инвестиционен фонд в доларови активи. Днес, що се отнася до структурата, имаме около 35% от инвестициите във фонда, които са в доларови активи. Решихме да се изтеглим изцяло от доларовите активи, замествайки инвестициите в долари с увеличаване на дела на инвестициите в евро, злато и юан", заяви Силуанов, цитиран от БНР. 

По-рано тази седмица руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков предупреди, че Кремъл ще изпрати "серия неприятни сигнали" към Вашингтон преди срещата на върха на 16 юни между президентите Джо Байдън и Владимир Путин.