Истински парадокс: от една страна, Китай потвърждава забраната си на криптовалутите, а от друга - той се активизира, за да създаде своя собствена дигитална валута... с надеждата тя да си съперничи един ден с долара на международната сцена.

Криптовалутите „не са истински парични единици“, заявиха във вторник няколко китайски банкови федерации, предупреждавайки срещу „спекулацията“ с инструменти като биткойна, чиято стойност след това спадна.

Китайска дигитална валута, емитирана от централната банка, може да направи своя дебют догодина по време на зимните олимпийски игри в Пекин. Китай започна да обмисля такъв проект още през 2014 година.

За какво става дума?

Китайската дигитална валута е бъдещо електронно средство за разплащане през смартфона, което ще замени хартиените банкноти.

Тази виртуална валута ще бъде емитирана от централната банка и ще има същата стойност като юана, за разлика от криптовалутите, които не са регулирани от финансови институции и подлежат на спекулация.

Става въпрос за още един етап в дигитализацията на разплащанията в страна, където ликвидността на практика изчезна: 74 % от трансакциите са осъществявани с помощта на мобилен телефон според Китайската федерация за разплащанията.

Как работи това?

Дигиталната валута ще бъде само допълнителна разплащателна опция за китайците, а не революция, смятат специалисти, интервюирани от АФП и цитирани от БТА.

Огромното мнозинство от покупките в страната вече се уреждат през вездесъщите приложения WeChat и Alipay.

Двете приложения, свързани с банкова сметка, са прости инструменти, които улесняват трансакциите, главно чрез сканиране на QR код с телефона.

Дигиталният юан за сметка на това ще има стойност, създадена и контролирана от централната банка, която вече разполага със специално приложение.

В момента, в който се договаря покупка, приложението генерира QR код на телефона, с изобразена на заден фон банкнота с лика на Мао, без когото не може.

То ще бъде интегрирано в системите WeChat и Alipay, което би трябвало да популяризира неговото използване.

Какво ще промени това?

Емитиран от централната банка, дигиталният юан е проследим, отбелязва Кевин Десоуза, преподавател по търговия в Технологичния университет на Куинсланд, Австралия. Това "дава повече контрол и информация на правителството".

Централната власт по този начин би могла да превежда директно средства на гражданите, заобикаляйки местните власти, отбелязват експерти от консултантската компания Sinolnsider с централа в САЩ. По този начин корупцията и прането на пари ще станат „на практика невъзможни“, посочват те.

Гражданите ще бъдат още по-малко склонни да се противопоставят на комунистическия режим от страх да не им забранят дигиталните разплащания, предупреждава Sinolnsider.

Защо дигитална валута?

„Който е в челните редици в областта на новите технологии, ще има предимство от икономическа гледна точка“ в бъдещето. Погледната през тази призма, дигиталната валута за Китай е "ключов елемент" от технологичното му утвърждаване.

Тя се очаква да позволи на Пекин да намали своята зависимост от долара, който е в положение на свръхдоминация в международната търговия.

Китай е уязвим срещу евентуални американски санкции, „защото неговата външна търговия е зависима“ от „зелената валута“, отбелязва анализаторът Максимилиан Кернфелт от германския институт MERICS.

Вашингтон смята, че всяка трансакция в долари е под негова юрисдикция и затова може да налага санкции на хора, компании и дори суверенни държави.

В това отношение дигиталната валута ще осигури на Пекин алтернативна система „да плаща или да му плащат в юани, а не в долари, навсякъде по света“, коментира Кернфелт.

Страни, които имат деликатни отношения със Съединените щати, следят китайския проект с интерес.

Китай и Русия трябва „да се отърват от международните разплащателни системи, контролирани от Запада“, призова през март руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на посещение в Китай.

Още през 2018 година Иран замисли своя собствена дигитална валута след възстановяването на санкциите на САЩ срещу него. Проектът обаче изглежда е бил изоставен.

Сам ли е Китай?

Шейсетина юрисдикции обмислят виртуална валута или вече са на експериментална фаза според Банката за международни разплащания.

Един пример: Бахамите, които официално пуснаха в обращение през октомври своя дигитална валута - „пясъчния долар“.

А Китай е на път да стане първата голяма икономика, разполагаща със собствена дигитална валута. Датата на официалното пускане в обращение обаче не е ясна.

Експерименти се провеждат по места, по-конкретно в Пекин и Шанхай, чиито жители получиха на телефоните си виртуални пари, които могат да използват в някои магазини.