Фериботна компания от американския щат Масачузетс обяви, че е станала мишена на кибератака, парализирала системата й за правене на резервации, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Стиймшип оторити" (Steamship Authority), която е оператор на няколко фериботни курса от Кейп Код до туристическите острови Нантъкит и Мартас винярд, съобщи в Туитър, че срещу нея вчера сутринта е извършено хакерско нападение с цел искане на откуп (със зловреден софтуер тип рансъмуер). След няколко закъснения обичайното разписание на фериботите е било възстановено, "без последици за сигурността".

Клиентите обаче все така не могат да правят или променят резервации в интернет или по телефона и компанията препоръчва да плащат в брой. Очаква се смущенията да продължат и днес.

Представители на Федералното бюро за разследване (ФБР) в Бостън досега не са открити от АФП за коментар.

Няколко големи американски компании станаха мишена на кибератаки през последните седмици. За хакерските нападения са подозирани руски хакери и президентът на САЩ Джо Байдън не изключи вчера възможността да предприеме ответни действия срещу Русия.

Байдън ще повдигне въпроса пред руския си колега Владимир Путин на срещата им в Женева на 16 юни, съобщи по-рано говорителката на Белия дом Джен Саки.

Бразилският месопреработвателен гигант Жота Бе Еси (JBS) е установил в неделя, че няколко от сървърите, на които е базирана информационната му система в Северна Америка и Австралия, са станали мишена на кибератака с рансъмуер. Кибернападението е извършено от "престъпна организация, базирана вероятно в Русия", заяви компанията.

ФБР обвини за атаката свързана с Русия хакерска група, известна като РЕвил (REvil) или Содинокиби (Sodinokibi).
Кремъл отрече да е замесен в хакерската атака срещу Жота Бе Еси и изрази готовност да разгледа всяко американско искане по случая.