Водещите механизми, за да излезем по-бързо от усложнената икономическа обстановка и за устойчиво възстановяване на икономиката ни, са увеличаването на износа на стоки и услуги и на чуждестранните инвестиции. Това е  заявил министърът на икономиката Кирил Петков на проведена видеоконферентна среща с икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/ на България в цял свят, съобщиха от министерството.

В онлайн срещата са се включили още министърката на туризма Стела Балтова и заместник-министърката на икономиката Калина Константинова. Петков е акцентирал върху важността на българските търговски аташета в този процес и за представянето на България като първокласна дестинация. 

"За мен е важно да покажем, че може да се постигнат високи резултати. Вие сте лицето на България по света", е казал той, цитиран т БТА.  По думите му има голям потенциал за българския експорт и за инвестициите.

По време на срещата е станало известно, че ще бъде направено своеобразно състезание между търговските аташета в българските посолства по целия свят за привличане на инвестиции и подпомагане на експорта. След това аташетата ще бъдат класирани съобразно постигнатите резултати.

"В това малко време може да постигнем огромни успехи за бизнеса. Проектът, който развиваме с вас, е важен и позитивен. Един инвеститорски проект не може да се случи за 2 месеца, както и експортна сделка, но на ниво интерес и започване на разговори е възможно", е посочил Петков.

Служебният министър на икономиката е подчертал, че българската икономика дългосрочно се базира на компании, които имат експортен потенциал. 

"Имаме 400 хиляди активни компании, от които реално само 14 на сто имат експортен капитал, те дългосрочно определят стандарта на живот в страната и произвеждат възможността за навлизане на свеж капитал в България, която е малка отворена икономика. Това, заедно с чуждестранните инвестиции, са единствените дългосрочно здравословни варианти за навлизане на чужд капитал", е изтъкнал Кирил Петков.

На срещата е била обсъдена още ще подкрепа на туристическия сектор от страна на СТИВ и активна работа за подпомагане на туризма и привличане на туристи в страната.