Около 4000 души участваха в протестна демонстрация срещу чешкия премиер Андрей Бабиш в центъра на Прага вчера.

Те настояваха за оставката на министър-председателя, когото обвиняват в корупция, както и една от неговите най-близки съратници, министърката на правосъдието Марие Бенешова, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Акцията беше организирана от гражданската инициатива "Милион мигове за демокрация", свързана с партиите от дяснолибералната парламентарна опозиция. Участниците, които развяваха знамена на Чехия и ЕС, носеха маски и се стараеха да спазват дистанция помежду си.

Повод за демонстрацията, както и за антиправителствения митинг на 20 май на Вацлавския площад с 5000 участници, стана обявената на 14 май оставка на главния прокурор, подадена според него под натиска на правосъдния министър. "Милион мигове за демокрация" подготвя поредната протестна акция в Прага на 20 юни, отново под лозунга "За независимо правосъдие".

"Милион мигове за демокрация" организира антиправителствен митинг пак на Вацлавския площад и на 29 април, с 10 000 участници по данни на полицията.

Гражданската инициатива през последните години редовно организираше масови протести в Прага с искане за оставка на Бабиш, най-голямата от които събра 250 000 участници. Активизирането й напоследък се свързва от наблюдателите с предстоящите на 8 и 9 октомври парламентарни избори в Чехия, отбелязва ТАСС.

Няколко опозиционни партии в Чехия са внесли искане за вот на недоверие срещу правителството на премиера Андрей Бабиш, предаде ДПА.

Съобщението бе направено днес от представители на пет консервативни и либерални партии. Те разполагат с общо 68 мандата, така че за събирането на повече от половината гласове в 200-местната Камара на депутатите ще бъдат необходими още гласове. Комунистическата партия на Чехия и Моравия, която има 19 депутати, още не е решила дали да подкрепи вота; възможно е към инициативата да се присъединят крайнодесни депутати.

Вотът на недоверие ще се обсъжда в четвъртък. Президентът Милош Земан обяви, че независимо от изхода от гласуването, правителството трябва да остане до изборите през октомври.

По последни данни от проучване на агенция "Медиан" партията АНО на Бабиш е на второ място по предполагаеми гласове на изборите с 23 на сто. Първото място заема предизборният опозиционен съюз на "Пиратската партия" и "Кметове и независими" с очаквани 24 на сто от гласовете.

Опозицията критикува премиера, че е в конфликт на интереси като политик и основател на бизнес империя. Освен това Бабиш е заплашен от съдебно преследване по подозрение в злоупотреба с европейски средства, припомня ДПА.