Руските депутати приеха днес на първо четене проектозакон, задължаващ интернет гигантите да отворят местни представителства в Русия, за да може да бъдат по-сурово наказвани в случай на нарушения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В Русия увеличаването на мерките срещу социалните мрежи и независими и чужди медии предизвиква безпокойство в редиците на критиците на властта, които виждат в това опити за стесняване на последните пространства, в които има свобода на изразяване и противопоставяне.

След одобряването на текста днес Държавната дума (долната камара на руския парламент) обясни на сайта си, че представителствата на "чуждестранни технологични и информационни компании" ще носят "отговорност за всяко нарушение на руските закони, могат да си сътрудничат с държавни структури и да ограничават разпространението на съдържание, нарушаващо руското законодателство".

Законопроектът, в чието окончателно приемане през следващите седмици няма никакви съмнения, е насочен срещу предприятия, чиито онлайн платформи имат всекидневна аудитория от над 500 000 потребители в Русия.

Американските Ютюб, Гугъл, Фейсбук и Туитър са изброени в обяснителна бележка към текста.

През последните седмици руските власти увеличиха критиките и съдебните действия срещу тези гиганти.

Москва ги обвинява, че не са премахнали публикации, призоваващи да се демонстрира в подкрепя на излежаващия присъда опозиционер Алексей Навални и съдържание, пропагандиращо наркотици и самоубийство.