"Вероятно ще дадем на децата възможност да се ваксинират. Не мисля, че това е най-важната група. Ако има възможност да ги предпазим, да, разбира се."

Така коментира във вторник главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред бТВ въпросът дали в България ще бъде разрешена ваксинацията и на децата над 12 г.

Европейската комисия разреши в понеделник използването на ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“/„Бионтех“ при деца на възраст от 12 до 15 години.

Сега държавите членки на ЕС могат да решат да разширят обхвата на ваксинационните си програми като включат деца и тийнейджъри.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде зелена светлина за употребата на препарата Comirnaty на "Пфайзер"/"Бионтех" при тази възрастова група. Досега долната граница за употреба беше 16 г.

Ваксината вече се прилага над 12 г. възраст в САЩ и Канада.

Д-р Кунчев обясни днес, че се чака съвсем скоро европейският лекарствен регулатор да промени кратката характеристика на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". И след това вероятно това ще се случи и в България.

 
"Ако ЕМА промени кратката характеристика на продукта, ще дадем тази възможност до 12 г. Тома ще стане много скоро, в рамките на 10 дни. Очаквам, че в късното лято или есента ще се промени и да могат да се правят имунизации на деца между 6 и 12 г.", смята главният държавен здравен инспектор.

Той обаче посочи, че имунизирането на децата не е приоритет. 

Проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и съветник на здравния министър, обясни по Нова тв, че би препоръчала ваксинацията при деца, които имат хронични заболявания и при които протичането на COVID може да е усложнено от тези болести.

"На първо време да се промени формално и кратката характеристика, всяка държава трябва да обсъди и да вземе решение. Обмисляйки този въпрос, вероятно бих препоръчала ваксинацията на деца, които имат хронични заболявания. Това не е приоритетна тема. Процентът на положителните деца е около 3 процента", каза тя.

И подчерта, че към момента няма много данни за ваксинацията при децата над 12 г. Наблюденията са малко.

Д-р Кунчев също смята, че е добре да се понатрупа и опит.