Използването на ваксината Comirnaty („Комърнати“) срещу COVID-19 да бъде разширено за деца от 12 до 15 г.

Това препоръча Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (СНМР) към Европейската агенция по лекарсствата (ЕАЛ).

Препаратът вече е одобрен за хора от 16-годишна възраст нагоре. Той се произвежда от „Пфайзер“/„Бионтех“.

„Комърнати“ съдържа информационна РНК (иРНК), получаваща сигнали да произвежда шипов протеин. Той се съдържа в SARS-CoV-2 – вируса, причиняващ COVID-19. Ваксината действа, като подготвя тялото да се защити срещу SARS-CoV-2.

Използването на „Комърнати“ при деца от 12 до 15 г. ще бъде по същия начин, като при хора на 16 и повече години. Ваксината се инжектира на два пъти в ръката в разстояние на три седмици.

Ефектите на препарата върху децата са били изследвани върху 2260 деца на възраст от 12 до 15 г. изследванията показали, че имунният отговор на „Комърнати“ при тази възрастова група е същият като този при хора между 16 и 25 г. (измерено чрез нивото на антитела срещу SARS-CoV-2).

Ефективността на „Комърнати“ била изчислена при близо 2000 деца от 12 до 15-годишна възраст, които нямали признаци на предишна зараза. Те получили или ваксина, или плацебо, без да знаят какво на кого е поставено. От 1005 инжектирани с ваксината деца нито едно не развило COVID-19. Докато това се случило с 16 от получилите плацебо 978 деца. Това означава, че ваксината е 100 процента ефективна при предотвратяването на COVID-19, въпреки че действителните проценти биха могли да бъдат между 75 и 100.

Най-често срещаните странични ефекти при деца от 12 до 15 г. са подобни при хората от 16 г. нагоре. Те включват болка на мястото на инжекцията, умора, главоболие, болки  мускулите и ставите, втрисане и висока температура. Тези ефекти обикновено са слаби или умерени и нещата се подобряват няколко дни след ваксинирането.

От  Комитета по лекарствените продукти за хуманна употреба стигнали до извода, че предимствата на „Комърнати“ при тази възрастова група надделяват над рисковете. Но предупреждават, че поради ограничения брой участвали в изследването деца може да не са идентифицирани редки странични ефекти.

Същевременно в момента от Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към ЕАЛ извършват оценка на много редки случаи на миокардит (възпаление на сърдечен мускул) и перикардит (възпаление на мембраната на сърцето), станали след ваксиниране с „Комърнати“ предимно при хора под 30-годишна възраст. В момента няма индикации, че тези случаи са заради ваксината, и от ЕАЛ ги наблюдават.

Въпреки тази несигурност от CHMP смятат, че предимствата за деца от 12 до 15 г. са повече от рисковете. Това важи особено за деца с условия, увеличаващи риска от тежък коронавирус.

Безопасността и ефикасността на ваксината и при деца, и при възрастни ще бъде наблюдавана, докато тя се използва във ваксинационните кампании в страните членки, в системата са фармакологична бдителност на ЕС, както и в продължаващите и допълнителните изследвания от компанията и европейските органи.

Как действа „Комърнати“

Ваксината подготвя тялото за защита срещу COVID-19. Тя съдържа иРНК, получаваща сигнали да произвежда шипов протеин. Той е на повърхността на SARS-CoV-2. Вирусът има нужда от протеина, за да проникне в клетките на тялото.

Когато пациентът бъде ваксиниран, някои от клетките ще разчетат сигнала до иРНК и ще започнат временно да произвеждат шипов протеин. Имунната система на пациента ще разпознае този протеин като чуждо тяло. Тя ще произведе тела и Т-клетки с кръвни телца, за да го атакува.

Ако по-късно лицето влезе в контакт със SARS-CoV-2, имунната му система ще го разпознае и ще бъде готова да се защити от него.

Съдържащата се във ваксината иРНК не остава в тялото, но се разпада малко след инжектирането.