Управителният съвет на Българската банка за развитие е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет.

В допълнение, банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка.

Това пише в нарочна позиция Българската банка за развитие в отговор на сутрешната пресконференция на министър Кирил Петков, на която бе обявено, че Управителния съвет на банката отказва информацията към одитния комитет. 

"Информацията е готова, но няма да ви я дадем" - това са казали от УС на Одитния комитет, според думите на Петков. 

Сега УС отрича и на практика обвинява министъра в лъжа. Другият вариант е информацията да е подадена след пресконференцията на Петков, но подробности в прессъобщението няма. 

Любопитното е, че от ББР са решили да дадат и интерактивен линк, който води към страница с правомощията на Одитния комитет. Не е обяснено защо. 

И още нещо - сутринта Петков заяви, че УС все още не е предал към БНБ искането на принципала за промяна в Устава на банката, която ще сложи таван до 5 млн. лв. на възможните раздавани кредити. 

Сега обаче, от ББР казват, че са направили и това и че ще спазват новите правила и преди те да бъдат официализирани.

"С цел прозрачност и до приемане и вписване по надлежния ред на проекта за промени в Устава на банката, предложен от министъра на икономиката, ББР ще спазва изискванията, предложени в новия документ, като кредитирането ще се ограничи до експозиции към един клиент или група свързани клиенти, чийто размер не надхвърля сумата от 5 000 000 лева. Това ограничение не се прилага за кредитни институции."

Така нелепият медиен разговор между принципал и собственик на капитала - министерството на икономиката, и оперативното ръководство на банката продължава. След като в последните две седмици Петков изнасяше информация за притеснително голяма концентрация на експозиции към големи фирми, вчера банката предприе изненадващ ход на публичност, така нетипична за нея, и публикува обобщена информация за кредитите си. Тя на практика потвърди и думите на Петков.