Русия е готова да нормализира отношенията си с Европейския съюз, но без каквито и да било ултиматуми и едностранни предварителни условия като тези, които биват издигани по отношение на Минските споразумения, заяви на съвместна пресконференция след срещата си с португалския външен министър Аугущу Сантуш Силва руският първи дипломат Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Въпреки това, допълни руският външен министър, макар всички да разбират абсурдността на сегашното положение, ЕС се придържа към действащия в неговите рамки принцип за консенсус и солидарност.

"Използвайки този принцип, русофобското агресивно малцинство принуждава всички останали да се придържат към това абсурдно положение всеки път, когато се обсъжда темата за Минските споразумения на заседанията на Европейския съвет", добави Лавров.

"Искаме нормални, взаимноизгодни отношения. Искаме нашият стокооборот да се върне към нивата от 2013 г. и да ги надвиши. Сега той е два пъти по-малък, отколкото беше през 2013 г. И в този случай не пандемията изигра решаваща роля. Надяваме се, че в ЕС идеологическият дневен ред по отношение на Русия ще бъде сменен от здравомислие ", каза руският външен министър.

Русия може да се довери на ЕС и да го разглежда като надежден партньор в решаването на въпроси, представляващи общ интерес, каза на пресконференцията португалският външен министър Аугущу Сантуш Силва.

"Онова, което искам да кажа, представлявайки тук страната, която понастоящем председателства Съвета на ЕС, е че блокът от моя гледна точка е надежден партньор, на който може да му се има доверие. Към това ни задължава нашата история, нашата география, принуждава ни да приемем това в края на краищата и европейската култура, към която принадлежат и ЕС, и Русия", каза Силва и добави: "Затова Русия може да разчита на ЕС като надежден партньор за разглеждане на различни въпроси, представляващи общ интерес".

Португалският първи дипломат изтъкна като сфери на общи интереси между Русия и ЕС обмяната на информация, нормалното протичане на изборния процес без чужда намеса, насърчаването на правата на човека и защитата на правата на опозицията.

"Искаме Европа да бъде регион на стабилност и мир. Затова трябва да работим заедно като надеждни партньори, имащи доверие един на друг", допълни Силва.

БТА