Европейският съюз иска да научи дали пречките за въздушните връзки, поставяни от Русия, се отнасят за отделни случаи, или става дума за политическо решение, преди да вземе мерки. Това заяви днес шефът на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"Получихме информация за пречките пред европейски самолети да излитат и кацат в Москва, което обърка трафика. Все още не знаем обаче дали става дума за отделни случаи (. . .) или за обща директива на руските власти с цел да задължат европейските самолети да летят над Беларус", посочи той след пристигането си в Лисабон за среща с министрите на отбраната от ЕС.

"Проучваме ситуацията, но честно казано, трябва да изчакаме и да видим, преди да вземем мерки", обясни Борел.

"Все още има риск от ескалация (на напрежението в отношенията) с Русия", коментира той.

Това прилича на "отговор на европейските санкции срещу Беларус", смята домакинът на срещата, португалският военен министър Жоау Гомеш Кравиньо.

В неделя Минск приземи принудително самолет на "Райънеър" с мотива, че е имало сигнал за терористична заплаха, и арестува двама от пътниците - беларуския дисидент Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. След инцидента ЕС реши в понеделник да забрани на самолети от Беларус достъпа до въздушното си пространство и да препоръча на европейските превозвачи да избягват небето на тази страна.

Три полета от европейски столици за Москва - два на "Ер Франс" и един на "Австрийските авиолинии", бяха анулирани тези дни по липса на разрешение за нови трасета, заобикалящи Беларус.

Австрийската авиокомпания съобщи, че не е получила разрешение от Русия за промяна в маршрута, целяща да се избегне беларуското въздушно пространство. Френската спомена за "оперативни причини", свързани със същата цел и "изискващи ново разрешение от руските власти за влизане над тяхната територия".

Анулирането на редица полети от Европа за Москва поради липса на разрешение от Русия за нови въздушни трасета, заобикалящи Беларус, се дължи единствено на "технически проблеми". Това заяви днес говорителят на Кремъл, предаде Франс прес.

"Убеден съм, че авиационните власти ще дадат необходимите разяснения, но това са технически моменти", каза пред журналисти Дмитрий Песков. Преди всичко става дума да се гарантира авиационната сигурност, добави той.

По време на предстоящите днес преговори с беларуския лидер Александър Лукашенко президентът на Русия Владимир Путин ще получи от първоизточника информация за ситуацията с кацането на самолет на "Райънеър" в неделя в Минск, каза Песков.

"Не прекъсваме диалога с никого, не спираме да общуваме с никого. Нещо повече, задълбочаваме диалога", подчерта в тази връзка той.

Забраната за полети през въздушното пространство на Беларус е проява на пълна безотговорност на западните страни спрямо гражданите им и застрашава сигурността на пътниците. Това написа днес във "Фейсбук" говорителката на руската дипломация Мария Захарова, предаде ТАСС.

В днешния ЕС "политиката постоянно пропъжда от себе си здравия разум", заяви тя. "Време е Брюксел да се научи да взема ефективни мерки за истинска, а не за мнима сигурност на гражданите", подчерта говорителката.

Украйна ще забрани на регистрирани в Беларус самолети да използват въздушното й пространство от 29 май, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на украинското Министерство на инфраструктурата.

Украйна забрани още в сряда полетите от и до Беларус. 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви по-рано тази седмица, че на украинските авиокомпании няма да се разрешава да транзитират през беларуското въздушно пространство.

БТА