Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако живеехме в библейски времена, действията на силовия вицепремиер Бойко Рашков щяха да бъдат оправдани с думите на Йов 19:29: “Тогава бойте се от меча; защото гневни са наказанията, нанесени от меча, за да познаете, че има съд”.

Но през 2021 година в България, страна член на ЕС, не това очаква обществото от един министър на вътрешните работи, бил той и служебен. Още повече, когато неговата и на колегите му дейност е под президентския слоган за “връщане на държавността” в една страна, управлявана повече от десетилетие от ГЕРБ и Бойко Борисов. Макар че “правова държавност” би бил по-добър надслов.

Какво свърши Рашков досега? Подписа n-брой заповеди за уволнения и пенсиониране на началници от МВР. Даде n-брой интервюта, в които обеща факти (ама по-късно) и нагруби журналисти, чиито въпроси не хареса. Разпореди и дисциплинарно производство срещу преназначения на нова длъжност бивш шеф на “Вътрешна сигурност” в МВР Стефан Банков, оплакал се публично от “безпрецедентен натиск” от страна на министъра и обявил, че ще търси правата си в съда.

Какво се случи дотук в скандала с подслушването

След като съпредседателят на “Демократична България” ген. Атанас Атанасов оповести публично, че 32-ма политици от опозицията са били подслушвани от МВР, ГДБОП и ДАНС, Рашков го потвърди още на следващия ден и заяви, че има информация за унищожаване на материали в ДАНС. В следващи интервюта отново натъртваше колко усилено работят шредерите, а после съобщи, че и служебният премиер Стефан Янев е бил сред подслушваните (в качеството му на съветник на президента). Анонсът дойде преди да са приключили разпоредените от самия него проверки във връзка с използваните специални разузнавателни средства.

Самият Янев не беше така категоричен: по БНТ той заяви, че “когато фактите са неоспорими, когато има доказателства, когато мине съдебна фаза - тогава може да се коментира всичко”. В следващи интервюта и Рашков зае същата позиция: “Ще дойде време, когато ще съм по-конкретен за подслушването”.

От една страна служебното правителство иска да разкрие какви са ги вършили МВР и службите срещу политическите опоненти на ГЕРБ. От друга страна май не са убедени, че ще намерят следи, тъй като вече са заличени. Но ако има политическа воля, доказателства би следвало да се открият - протоколи от записи, заповеди за подслушване със съответните подписи. Освен това могат да бъдат разпитани служителите, осъществявали записите - което значи дадени под клетва показания, данни от телекомите и пр.

Давам Борисов на прокуратурата, не давам Борисов на прокуратурата

Вътрешният министър смени за 36 часа и позицията си относно това дали ще дава или няма да дава Борисов на прокуратурата. В предаването на Сашо Диков по телевизия “Евроком” той разказа за среща с анонимен свидетел, според когото бившият премиер го заплашил с думите, че “има жена и деца, които няма да разберат дали не ядат неговото месо”. Запитан с какви доказателства разполага, Бойко Рашков отговори, че “както се казва в литературата, следите остават”. И обяви, че до седмица ще внесе сигнал срещу Борисов в прокуратурата и ще му даде публичност.

В неделя по БНР вече беше на друга позиция. “Обмислям има ли смисъл да подавам сигнал до прокуратурата - или вие като медии да упражните функциите на обвинителна власт, като ви дам възможност да се запознаете с това, което пристига при мен ежедневно”, каза вицепремиерът, пояснявайки, че му е необходимо още малко време, за да реши как да реагира в този конкретен случай.

Основният довод на Рашков е, че прокуратурата се е превърнала в политическо оръжие на предишните управляващи и едва ли има смисъл да бъде сезирана за техни действия. Борисов “притежава” главния прокурор, който се обръща към него с “шефе”, каза вътрешният министър, добавяйки, че е известно кои две банки в България продават златни кюлчета и затова е редно прокуратурата да провери показаните на снимките от спалнята на Борисов.

Като меч или като следовател ще действа?

Когато обаче стане въпрос за това кой му е препоръчал началничката на кабинета Елена Фичерова, която не е познавал лично преди това, Рашков съвсем не е толкова словоохотлив. И пред Сашо Диков отново заяви, че “това няма значение, това са детайли”. Както е известно, Фичерова е предложена за кандидат-депутат от листата на БНО (партията, с която формално “Българско лято” на Васил Божков се яви на изборите на 4 април), но е заличена по нейно желание. Освен това е сред учредителите на формацията на избягалия в Дубай хазартен бос, когото в ефира на “Eвроком” Рашков определи “като един бизнесмен, който, видите ли, окрал държавата, пък тя държавата си е окрадена от Комисията по хазарта”.

Самият Рашков казва, че "труден за решаване въпрос е политиците да не се изкушават да използват МВР за политически цели". Той е и политик, и човек от системата. Като меч или като следовател ще действа сега?

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на "Дойче веле" като цяло.

"Дойче веле"

Коментари

Рашков

е бясното куче на президента РРадев! Този озверял реваншизъм ще им изиграе лоша шега! След изборите Йотова става шеф на БСП, а Вице на РРадев на изборите ще е човек от ДПС. Втория мандата на РРадев е гарантиран.

Калин

Който вади меч - от меч умира.Рашков е лакей на комунистическият режим. Сега всичко изглежда за него победоносно. Но партията им умира, заедно с лакеите и прислужниците, заедно с техните кланове. Бавно, твърде бавно и мъчително си отиват. Хора като Рашков, Радев и цялата червена проруска пасмина са мъртви, просто те още не го знаят.

Ахъ, късаш ми сърцето бе, Милчева!

А как потривахте потни ръчички! Какви блянове сънувахте за разбиването на статуквото. И падахте на колене пред съветския зелен чорап. А сега недоволни. Що така бе, Миме? Червената лайнарка Рашков е награда за всички умни и красиви шматароци. Наздраве!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.