Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от българската или от чужда армия"".

Това заяви президентът Румен Радев на среща със служебния министър на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите.

Разговорът бе по повод инцидента от 11 май, при който американски военнослужещи нахлуха в частен производствен склад на територията на бившето военно летище Чешнегирово. За случката по време на учение на НАТО се разбра едва в края на миналата седмица. Пострадали няма, а министър Панайотов още в събота заяви, че е започнала проверка на случая и "до 3 дни" ще има информация защо се е стигнало до "нахлуването" в цеха, който е трябвало да е извън територията на военното учение.

За причината за инцидента, случил се в последния ден от мандата на предишното правителство, се разбра дни по-късно, защото не е имало доклад до "Военна полиция" и министерството, когато се е случил, стана ясно тогава от думите на Панайотов.

С позиция в събота излезе и посолството на САЩ в България, което също разследва случая. 

Държавният глава обяви днес, че също очаква щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за този инцидент, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения.

„Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани“, подчерта още държавният глава.

Панайотов информира държавния глава за случая и посочи, че вече е провел разговор със собственика на предприятието край Пловдив - на когото бе обещано и обезщетение в случай на нанесени материални щети. Министърът на отбраната подчерта също така, че предстоят още разговори с американската страна за пълно изясняване на инцидента и недопускане на подобни „изключително неприятни и смущаващи недоразумения“.