"Арда" (Кърджали) за първи път в историята си ще играе в европейски клубен турнир. Тимът победи "Черно море" с 1:0 у дома в баража за място в новата надпревара Лига на конференциите.

Голът, увенчал успешния сезон за отбора на Николай Киров, отбеляза Иван Коконов в 19-ата минута. Асистира му Тонислав Йорданов.

В 75-ата Йорданов пропусна дузпа, отсъдена за игра с ръка - вратарят Георги Георгиев нацели ъгъла и изби. Малко преди изпълнението Цветомир Панов от "моряците" бе изгонен заради реплика към съдията Станислав Тодоров.

В добавеното време втори жълт и червен картон получи и Алекс Петков, така на терена за последните няколко минути останаха 10 на 10. Варненци получиха най-добрата си възможност в края на срещата - свободен удар пред пеналта, но националът Даниел Димов стреля в стената.

"Черно море" има за какво да съжалява. Още в 6-ата минута Леандро Андраде бе изведен сам срещу вратаря отдясно на атаката, но шутира в Иван Караджов, който изби. Малко след това "Арда" поведе с първия си голов шанс.

След почивката и двата отбора размениха по няколко добри акции в началото. Тимът на Илиан Илиев не се възползва от 2-3 добри възможности и домакините отново си върнаха контрола.

Краят бе нервен и напрегнат, но "Арда" не допусна драма и се присъединява към "Лудогорец", ЦСКА-София и "Локомотив" (Пловдив) в европейските битки през лятото. Като изключим "орлите", останалите ни три представителя ще играят в Лигата на конференциите.

Това би трябвало да е последният мач в професионалния ни футбол този сезон. През другата седмица БФС окончателно ще се произнесе колко отбора ще играят в Първа лига за сезон 2021-2022 - 14 или 16. И какъв ще е форматът.