Бюджетният дефицит на Франция ще достигне през 2021 г. нов рекорд след този през 2020 г. в резултат на мащабните разходи в подкрепа на възстановяването на пострадалата заради пандемията от COVID-19 икономика, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Очаква се стойността да е около 220 милиарда евро, с близо 47 милиарда повече от заложеното в първоначалния финансов закон. Това заяви делегираният министър за публичните финанси Оливие Дюсопт пред АФП.

Това увеличава с над 20 процента прогнозата за дефицита през 2021 г. и е в резултат на продължаващите мерки в подкрепа на икономическото възстановяване.

На 2 юни правителството ще представи коригиран бюджетен план, включващ допълнителни спешни мерки на стойност 15 милиарда евро. Те ще бъдат насочени към финансиране на частичната заетост и за целенасочени помощи за изпитващи затруднения предприятия, съобщиха тази седмица в интервю за в. "Ле-з-еко" Дюсопт и министърът на икономиката Брюно Льо Мер.

Националният статистически институт "Инсее" (Insee) вчера обяви, че е преразгледал към понижение прогнозата си за икономическия растеж на Франция през първото тримесечие до 0,1 на сто спрямо обявените по-рано 0,4 на сто.

Очакваният досега бюджетен дефицит беше 9 процента от БВП, което ще увеличи външния дълг на Франция до 118 процента от БВП - безпрецедентно равнище за страната.