Очакваната днес среща в Министерството на икономиката на принципала на Българската банка за развитие Кирил Петков и поне една от компаниите големи кредитополучатели от институцията така и не се състоя. След известно закъснение от предварително обявения час пред камерите се появи единствено министърът, който заяви, че шест от осемте фирми, получили близо милиард заеми от банката, са изпратили писма с обяснения за своите сделки. 

Единствените две компании, които продължават упорито да мълчат за експозициите на ББР към тях, са „Благоевград-БТ АД“ - бившата цигарена фабрика на „Булгартабак“, неизменно свързвана с Делян Пеевски, и „Транспект“ АД. Последната купи автобусната фирма „Юнион Ивкони“ през 2019 г. Тогава се появи като ново дружество, собственост на част от бившия мениджмънт на транспортната компания. 

„Всички други изпратиха своите писмени отговори, някои от тях с извинения и обяснения защо не могат да дойдат на днешната среща. Има и обяснения за целевото използване на кредитите“, поясни Петков. 

И каза, че има и добра новина - всички, които все пак са благоволили да отговорят на министерството, твърдят, че си плащат заемите и нямат забавяния. 

„Първата индикация е, че кредитите се обслужват. Остава обаче въпросът дали този един милиард, който е от държавни средства реално, е използван по най-добрия начин. Притеснителното е, че получаваме сигнали от малки и средни предприятия, които казват, че не са имали достъп до кредити от ББР“, заяви Петков днес. 

И даде пример - за малко предприятие, което в продължение на два месеца опитвало да си уреди среща в банката, за да получи подкрепа. Когато накрая все пак успяло да стигне дотам, срещата продължила около 10 минути, а кредитът бил отказан. 

„Очевидно бе, че се финансират само предварително одобрени и определени кандидати“, завършва писмото на фирмата до Министерството на икономиката. 

Припомняме, че се очакваше днес на срещата да дойдат поне представители на „Параходство БМФ АД“, която е получила около 60 млн. лв. кредит от ББР. Собственик на фирмата е компания на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Петков не изясни точно защо и те са се отказали, но пък държеше да подчертае, че БМФ е компанията, която е дала най-подробно обяснение за своя кредит, както и за какво са разходвани парите. Според думите на министъра те са отишли най-вече за експортните сделки на дружеството, което е добър индикатор.

Надзорният съвет си отива, а Управителният? 

Вчера министър Петков на практика уволни двама от тримата членове на Надзорния съвет на ББР. Формалната причина бе фактът, че Митко Симеонов и Велина Бурска отказаха да се появат на публичното изслушване в министерството, което трябваше да покаже позицията на съвета по отпуснатите кредити. На срещата се появи единствено председателят на Надзора Стамен Янев. 

През последните седмици всички скандали около ББР неизменно включваха и решенията на Надзорния съвет. Така и не стана дума за решенията на Управителния съвет, който е фактическият шеф в банката и който допреди година се ръководеше от Стоян Мавродиев. Днес обаче Петков бе попитан и по този въпрос. 

„Аз имах среща с Управителния съвет, но пред мен като принципал отговаря Надзорният съвет, който би трябвало да пази интереса на държавата. Към Управителния съвет имам доста въпроси, но те са по-скоро оперативни. Ще има и нови срещи“, обясни Петков. 

Припомняме, че вчера Петков внесе и предложение за промяна на Устава на ББР, според което банката вече ще има таван на възможните отпускани кредити до 5 млн. лв. Така би трявало да се гарантира, че от нея ще се възползват само малки и средни предприятия, а не огромни конгломерати, които могат спокойно да се финансират и от нормалните търговски банки. 

Вчера стана и ясно, че от 1,9 млрд. лв. раздадени като кредити към частни компании 1,8 млрд. лв. са насочени към най-големите 20 клиенти на банката.

Късното писмо

Часове по-късно един от съсобствениците на "Транспект" реши все пак да покаже някаква комуникация с министъра, но не директна, а през медиите. Той написа отворено писмо, в което твърди, че обявените срещи са "комедийни скечове и че "ние не сме вашите актьори". 

Според Георги Атанасов, той и компанията биха отговорили на поканата, ако " заявените теми бяха свързани с бизнеса ни и състоянието му след повече от една година работа в условията на пандемия".

"За съжаление, исканият от Вас разговор има единствената цел - да бъде ползван като индулгенция за направеното от Вас внушение, чрез разкриване на банкова тайна, че няколко дружества, сред които и „Транспект” АД са злоупотребили с обществен ресурс", пише един от собствениците на компанията. 

В писмото си той твърди, че "кредитът ни от ББР е инвестиционен и лихвата от 4%, впоследствие намалена до 3,5%, не е преференциална, а равна, дори по- висока, от тази на търговските банки, както и че същият е преобезпечен, международно одитиран и регулярно обслужван."

Атанасов допълва, че действията на министъра са заплашили близо хиляда клиенти на дружеството, както и стотиците нейни служители. 

Интересното е, че Атанасов казва, че компанията му е взела кредит на по-високи лихви от пазарните, но не обяснява защо тогава не са ползвали нормална търговска банка.

Ето и цялото писмо на "Транспект":

С настоящото бих искал да Ви благодаря за отправената покана за среща, която със задоволство бихме приели, ако заявените теми бяха свързани с бизнеса ни и състоянието му след повече от една година работа в условията на пандемия. Напомням, че секторът на автобусните превози е един от най-засегнатите, а големите предприятия по смисъла на ЗмСП, които основно изнесоха тежестта, са недопустим бенефициент за подпомагане. За съжаление, исканият от Вас разговор има единствената цел - да бъде ползван като индулгенция за направеното от Вас внушение, чрез разкриване на банкова тайна, че няколко дружества, сред които и „Транспект” АД са злоупотребили с обществен ресурс.

Г-н Петков, обръщам се персонално към Вас, защото интересът на обществеността към кредита на „Транспект” АД, ако изобщо имаше такъв, беше задоволен още през 2019 г., когато всички национални медии отразиха сделката за придобиване от нашето дружество на два от най-големите пътнически транспортни оператора в България, но очевидно Вие сте пропуснали тези информации, иначе щяхте да знаете, че кредитът ни от ББР е инвестиционен и лихвата от 4%, впоследствие намалена до 3,5%, не е преференциална, а равна, дори по- висока, от тази на търговските банки, както и че същият е преобезпечен, международно одитиран и регулярно обслужван.

Г-н Петков, не се обръщам с уважаеми към Вас, нямам право да го направя, заради създадения от Вас дискомфорт и тревожност за бъдещето им, на онези близо 1000 наши служители, които бяха на първа линия през целия период на Ковид кризата, включително и тогава, когато всички и всичко беше спряло, подсигурявайки обществената услуга и транспортната свързаност, както в страната, така и в Европа. Не го правя и заради стотиците хиляди наши лоялни клиенти, ежедневно ползващи услугите ни, пред чиито погледи ние работим, иновираме, растем, грешим и които ни познават като надежден партньор.

Не, г-н Петков, няма никакъв начин да внушите на обществото, че двама млади хора като нас, твърдо решили да работят, не в САЩ, не някъде из Европа, а тук в България, са престъпници, защото сме кредитополучатели. Няма и начин да ни въвлечете във Вашите политически манипулации. Срещайте се, разговаряйте и се записвайте във вашите комедийни скечове, с когото намерите за добре, ние не сме вашите актьори!"