Апостол Минчев е новият председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщиха от МРРБ.

От него става ясно, че досегашното ръководство на Агенцията е освободено заради "плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26.05.2021 г.".

Апостол Минчев е бил директор на Областно пътно управление - Шумен.

За членове на Управителния съвет на пътната агенция са назначени Веселин Пейков и Ивайло Денчев.

По-рано в социалните мрежи председателят на Управителния съвет на Пътната агенция Георги Терзийски благодари на колегите си и криптирано заяви, че времето ще даде оценка на "строителите и разрушителите".

"Трудният и неизвестен път е предизвикателството, което те кара да преодоляваш безпътицата. Благодаря на моите спътници по пътищата на съзиданието. Оценката за строителите и разрушителите ще даде времето. Екипът беше страхотен! АПИ е един от моите университети! Благодаря!", написа днес Терзийски. 

Заедно с Терзийски бяха освободени още Олег Асенов и Иван Досев.  

По-късно на брифинг "на крак" Терзийски нарече формулировката, с която е уволнен, некоректна. Ставало дума за внушения, а не за факти и поиска да знае за кои обекти става дума, за да коментира. Бившият шеф на пътната агенция не се притеснявал от проверки, а и такива постоянно имало.

Досев на свой ред припомни, че АПИ е второстепенен разпоредител на бюджетни средства, а всяко плащане минава през строителното министерство и те се правят според условията в договорите, които пътната агенция има. Похвали се, че през 2020 г. са ремонтирани над 1000 километра пътища, а това е повече от двоен ръст за година. "С министър Комитова се срещнах миналия понеделник, на обща среща с всички структури, там казах пет приказки" - добави той на тема, че в неговата заповед за освобождаване пишело, че е "по преценка на министъра", но разговор с нея не е имал.

Проф. Олег Асенов отказа да коментира своето освобождаване, но заяви, че тол системата е събрала най-големият приход от своето създаване.