Инж. Ивайло Денчев - който влезе в Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" на 27 май, от днес вече е новият временен шеф на агенцията. Той е назначен със заповед на служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова. Мандатът му - до назначаването на титуляр, гласи съобщението. 

Поредната рокада в пътната агенция идва, след като предишният назначен от Комитова председател на Управителния съвет инж. Апостол Минчев бе уволнен. Той престоя на поста по-малко от два месеца, след като зае след дълга сага, която в крайна сметка завърши със смяна на ръководството на АПИ от времето на управлението на ГЕРБ. Причината за това пък бе проверка на дейността на агенцията, показала множество нарушения, особено по отношение на възлагане на т.нар. инхаус процедури на държавното дружество "Автомагистрали". След тях -"плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж". Оказа се още, че АПИ е одобрявала договори на стойност в пъти над собствения си бюджет.

Мотивът за уволнението на Минчев бе: "Инж. Минчев е разпоредил писмено преустановяването на работата и изтеглянето на техниката до второ нареждане. По този начин досегашният шеф на АПИ си е позволил да води политика, която е в разрез с политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Писмото за спиране на всички проекти, свързани с ремонти и реконструкция на републикански пътища, на практика блокира дейността на фирмите".

Съобщението бе предшествано от публични оплаквания от различни общини, че ремонтите наистина са спрени. 

 
Новият временен шеф на АПИ, преди да влезе в УС на агенцията, е бил директор на Областно пътно управление - Плевен (2009-2021 г.). В периода февруари – юни 2017 г. е бил директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ. Инж. Денчев е бил началник на отдел „Текущ ремонт и зимно поддържане“ в ОПУ- Плевен (2000 – 2006 г.). В частния сектор е бил управител на фирми за ремонт и строителство (1994-1999 г. и 2006-2009 г.).