Вратарят на „Виляреал“ Херонимо Руи никога не е изпълнявал дузпа дори на тренировка преди снощния си опит, с който първо прониза Давид де Хеа, а след това и спаси неговия удар, донесъл първи трофей от Лига Европа за отбора си.

Испанският тим и „Манчестър Юнайтед“ стигнаха до дузпи - 1:1 след 120 минути на финала в Гданск. При тях се наложи да изпълнят по 11 удара, така последни зад топката застанаха двамата вратари (11:10).

„Това бе първата дузпа, която изпълних и вкарах в живота си, заяви той пред медиите. - Просто исках да забия топката. Дори не знам как точно го направих. Казах си, че трябва да ритна топката силно, пък каквото стане. Не съм си представял или сънувал, че ще има дузпи. Спечелихме купата и това е най-важното за всеки футболист.“

Същевременно мениджърът на „Манчестър Юнайтед“ Оле Солскяр призна, че „обмислял“ да замени Давид де Хеа с Дийн Хендерсън, тъй като английският национал е по-добър „дузпаджия“. Норвежецът понася критики за загубата на „червените дяволи“. Сред тях за избора на състав, а също така закъснелите смени.

Солскяр пусна от скамейката Хуан Мата и Алекс Телес секунди преди края, тъй като и двамата се справят добре от 11-те метра.

Последната дузпа, спасена от Де Хеа, е точно преди 5 години - на финала за Купата на Футболната асоциация срещу „Евертън“. В същия период значително по-младият Хендерсън е хванал повече. От ранната пролет обаче Солскяр започна да прави ротации с вратарите си, като британецът пазеше във Висшата лига, а колегата му - в Лига Европа (след Шампионската лига преди това).

„Разбира се, че през главата на човек минава всеки един сценарий, отговори Оле на въпрос за вратарска смяна на брифинга след двубоя. - Замислих се, когато започнаха да се очертават дузпи. Но ние бяхме уверени в Давид, бяхме го подготвили. При дузпи може да стане всичко. Предпочитам да не заменям вратаря, с когото съм започнал. Мога да кажа, че дузпите бяха на много високо ниво, но ние не направихме достатъчно, за да отбележим повече от веднъж преди това... Не, сезонът не е успешен. В този клуб са важни трофеите. „Не“ е най-краткият и точен отговор.“

Испанската преса тържествува за триумфа на „Виляреал“, още повече след като на финала на Шампионската лига няма отбор от Иберийския полуостров.

„Не е жълто, а златно“, е водещото заглавие на „Марка“, предвид цвета на екипите на тима.

„Исторически шампион“, добавя с апломб „АС“.

„Историческо“, подобен е тонът и на „Мундо депортиво“.

Английската преса поставя акцент върху мненията на футболните анализатори, сред които и бивши футболисти на „Юнайтед“ като Рио Фърдинанд и Пол Скоулс. Такава е модата на Острова в последните години - гласът на бивши играчи.

Те акцентират върху познатите слабости на „червените дяволи“ - липса на фантазия и креативност в атака, както и грешките в защита, особено при статични положения (така падна първият гол). Най-критикувани са Солскяр, Маркъс Рашфорд и Пол Погба.

Би Би Си анализира, че норвежецът има много казуси за решаване, както със сегашния състав, така и с евентуалните попълнения.

На обратния полюс са оценките за Унай Емери - надхитрил е опонента си и за пореден път е доказал, че това е неговият турнир. Любопитно е, че треньорът само веднъж е губил финал в Лига Европа - начело на „Арсенал“ преди две години. Но победите му вече са четири.

Високи оценки получава и защитникът Пау Торес, който от месеци е в полезрението на „Манчестър Юнайтед“.