„Мога да заключа от срещата си с Радев и от предходните си контакти с него, че едно е безспорно - президентът Радев говори с напълно различна реторика от своите предшественици в българското правителство, министъра на отбраната, министъра на външните работи, опитва се да се обърне към нас с културен речник. Той се придържа към основните български изисквания, но не ни обижда и това вече говори, че той е човек, който е сериозен, стабилен, и не възнамерява да търси само политически точки, като оскърбява един от съседите.“

Това коментира снощи македонският президент Стево Пендаровски, който заедно с Радев е в Рим на традиционната аудиенция при папата по случай 24 май. За първи път двамата държавни глави пътуваха заедно със самолет на българската държава.

 
Това се случва на фона на изострения тон между София и Скопие. Пендаровски говори пред журналисти в Рим за опитите за намиране на решение с България и деблокиране на началото на преговорите с ЕС, съобщава електронното издание на скопския вестник „Слободен печат“, информира агенция „Фокус“.

„В този момент съм реалист и умерен оптимист. Говорих с министър-председателя Зоран Заев, той е такъв по характер, винаги е по-оптимистичен от мен и останалите, държавното ръководство - когато падаме духом, той ни вдига“, коментира той след двустранната среща в Рим с италианския си колега Серджо Матарела.

По думите му през следващите дни Скопие ще представи на София и Брюксел предложения, които ще се основават на планове за действие, секторно сътрудничество, което, съгласно думите на президента, бе направено и през ноември и декември миналата година. Той посочи, че става въпрос за енергийна инфраструктура, медийно сътрудничество, култура, образование и т.н.

„Сега искаме да започнем преговори. По-натам през годините те могат да сложат на масата буквално всички искания от своите декларации и резолюции. Ние обаче говорим за стартиране на процеса“, добави той.

На срещата с италианския си колега Серджо Матарела Пендаровски е получил пълна подкрепа за интеграцията на Северна Македония в ЕС. Италианският президент е уверил, че Италия застава не само зад Северна Македония, но и зад целия регион на Западните Балкани, който твърде дълго чака в чакалнята за европейска интеграция.

„Италия е важна държава в ЕС. Италия беше един от най-гласовитите защитници Балканите да бъдат интегрирани в евроатлантическите структури и е важно човек, който е един от най-уважаваните европейски държавници, да посети нашата страна и да изрази подкрепа на място за всички важни стратегически неща за нас и за тях“, каза още той.