Президентът на България Румен Радев и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се срещнаха на летището в Скопие, откъдето отпътуваха за Рим, където заедно ще отдадат почит на светите братя Кирил и Меродий.

„Трябва да възстановим доверието с България и да обсъждаме най-трудните въпроси, които в момента ни разделят, като приятели. Надявам се, че в бъдеще те ще ни сближат“, заяви Пендаровски, съобщиха македонски медии, цитирани от „Фокус“.

„Съвместното пътуване и отдаване на почит на светите братя Кирил и Методий е прекрасен момент за подновяване на диалога между двете ни страни на най-високо ниво и за изразяване на общата ни воля за развитие на нашите отношения в духа на сътрудничеството, приятелството и добросъседството“, каза Радев.

Посещението започва днес и завършва в петък. 

Днес Радев ще отдаде почит пред паметника на капитан Петко Войвода в Рим. По-късно президентът ще участва в официалното откриване на галерия „България“ към Българския културен институт в италианската столица.

В Представителството на Европейската комисия в Рим президентите Румен Радев и Стево Пендаровски ще присъстват на подписване на споразумение за сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и Македонската информационна агенция (МИА).

Утре българската делегация ще бъде на аудиенция при Негово Светейшество папа Франциск. Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев ще разгледа фрагменти от наскоро открития трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“ на архиепископ Петър Богдан Бакшев.

По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адриан II. В базиликата се намира гробът на свети Кирил. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

По-късно същия ден президентът Румен Радев и президентът на РСМ Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги, ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

В Рим българският държавен глава ще отдаде почит пред паметника на Иван Вазов и паметника на св. св. Кирил и Методий, разположен в двора на българското посолство в италианската столица. Радев ще посети и църквата „Св. Павел ала Регола“, предоставена за богослужение на българската общност.

На 28 май президентът Румен Радев ще проведе среща с италианския си колега Серджо Матарела.

 

Ето какво съобщиха от прессекретариата на държавния глава:

Съвместното пътуване на делегации от България и Република Северна Македония до Рим и отдаването на почит пред светите братя Кирил и Методий
е прекрасен повод да подновим диалога между двете страни на най-високо ниво. Това заяви пред журналисти в Скопие държавният глава Румен Радев
след разговор с колегата си от Република Северна Македония Стево Пендаровски. Двамата проведоха кратка среща, преди водената от Пендаровски
делегация да се присъедини към българската делегация начело с президента Радев, която ще бъде на визита във Ватикана и Италианската република. За
пръв път двете делегации пътуваха заедно за Рим, където да отдадат почит пред делото на св. св. Кирил и Методий. 

Президентът Румен Радев заяви, че съвместното пътуване е повод България и Република Северна Македония да заявят обща воля за развитие на нашите
отношения на основата на сътрудничество, приятелство и добросъседство. Българският президент благодари за гостоприемството в Скопие, макар и
посещението му там да е за кратко.

"Трябва да възобновим доверието и като приятели да разговаряме по найтежките въпроси, които ни пречат, и се надявам скоро те да ни сближат", заяви президентът Стево Пендарвоски пред медиите в съвместното изявление с държавния глава Румен Радев.

Президентът на Република Северна Македония посочи, че на оперативно ниво разговорите между двете държави се водят от двете правителства и занапред ще е така.

"Ние сме тук, за да можем да успокоим атмосферата и да говорим за този проблем, който стои между нас последната година на един по-различен език, допълни Пендаровски. 

По-късно БНР съобщи, че двамата президенти са пристигнали в Рим.

"Благодаря на президента Пендаровски, че той прие моята покана заедно да отидем до Рим, заедно да почетем светите братя Кирил и Методий. България е най-големият приятел на Република Северна Македония и никой повече от нас не иска те наистина да имат тази перспектива. В същото време, пътят за нейното постигане минава най-вече през София. Ние искаме да видим устойчив, необратим процес, а не само декларации".

Това каза българският президент.