Страните членки на ЕС набелязаха 10 приоритета в борбата с тежката и организираната престъпност през следващите 4 години.

Това се казва в огласените заключения на Съвета на ЕС. Те са приети въз основа на представената от Европол оценка на Съюза на заплахата от престъпността за 2021 г.

Борбата в периода 2022-2025 г. ще се извършва чрез ЕМРАСТ - Европейската мултидисциплинарна платформа за борба с криминални заплахи. Агенциите на ЕС и други отговорни фактори ще работят в тясно сътрудничество, за да се борят с тези заплахи. Те ще използват инструменти като обучение в областта на правоприлагането и съвместни оперативни действия за борба с престъпните мрежи, техните структури и бизнес модели.

Приоритетите са следните:

1. Високорискови престъпни мрежи

Идентифициране и разбиване на действащи в ЕС високорискови престъпни мрежи със специален акцент върху тези, които използват корупция, насилие, огнестрелни оръжия и пране на пари чрез паралелни нелегални финансови системи.

2. Кибератаки

Преследване на извършителите, специално на тези, които предлагат специализирани престъпни услуги онлайн.

3. Трафик на хора

Разбиване на престъпните мрежи, занимаващи се с тази дейност. Специален акцент ще бъде поставен върху лицата, експлоатиращи непълнолетни, използващи или заплашващи с насилие жертвите и техните семейства и набиращи и рекламиращи жертвите онлайн.

4. Сексуална експлоатация на деца

Борба с явлението онлайн и офлайн, включително с производството и разпространението на материали, съдържащи насилие над деца, както и със сексуалната експлоатация на деца онлайн.

5. Контрабанда на мигранти

Борбата ще бъде съсредоточена предимно върху мрежите, предоставящи услуги за улесняване на незаконните мигранти по основните миграционни маршрути.

6. Трафик на наркотици

Идентифициране и преследване на престъпни мрежи, участващи в трафика и разпространението на канабис, кокаин, хероин, синтетични наркотици и нови психоактивни вещества.

7. Измами, икономически и финансови престъпления

Преследване на престъпниците и на организираните от тях схеми за онлайн измами, измами с акцизи, измами в рамките на ЕС с липсващ търговец, престъпления срещу интелектуалната собственост, фалшифициране на стоки и валути, финансови средства с престъпен произход и пране на пари.

8. Организирана престъпност против собствеността

Специален акцент върху организираните обири с взлом, кражби и грабежи, престъпления срещу моторни превозни средства и незаконна търговия с предмети на културата.

9. Престъпления срещу околната среда

Борба по-специално срещу мрежите, способни да проникнат в законни стопански структури или да създадат собствени дружества, за да улеснят престъпленията си.

10. Трафик на огнестрелни оръжия

Преследване на престъпниците, участващи в незаконен трафик, разпространение и използване на огнестрелни оръжия.

В допълнение към тези приоритети като обща хоризонтална стратегическа цел ще се води борба срещу изготвянето и снабдяването с подправени и фалшиви документи. Тази дейност е ключов фактор за много престъпления.

Що е то

EMPACT е мултидисциплинарна инициатива на ЕС, основана на разузнавателни данни и факти. Целта й е да се бори с основните криминални заплахи, пред които е изправен Съюзът.

Инициативата е на страните членки и включва агенции в областта на правоприлагането, институции и агенции на ЕС, публични и частни организации и съответните държави и организации извън Общността. Тя включва както превантивни, така и репресивни мерки, а също и оперативни и стратегически действия.

Инициативата се изпълнява за пръв път в периода 2012—2013 г., а след това - през два пълни 4-годишни цикъла (2014-2017 и 2018-2021 г.). Догодина започва третият цикъл.